Motståndsrörelsen, Nyheter

Spansk domstol vill förhöra Iraks premiärminister för mord på exiliranier

En spansk domare vill förhöra tre irakiska arméofficerare samt Iraks premiärminister i en utredning om mord på exiliranier i Irak, rapporterar Associated Press på torsdagen från Madrid.

Domaren Fernando Andreu sade i veckan att han ville förhöra de fyra medan han utvidgar sin utredning kring mordet på 11 exiliranier som levde i Camp Ashraf i Irak under 2009 till att även omfatta mord på ytterligare 35 människor efter en brutal attack, den åttonde april 2011.

Domaren inkallade tre officerare att infinna sig inför den nationella domstolen, den tredje oktober, och tillade att han skulle kalla premiärministern Nouri al-Maliki när hans immunitet som premiärminister löper ut då han lämnar sin post.

Spaniens doktrin om universell jurisdiktion gör det möjligt att under vissa förhållanden åtala allvarliga brott som begåtts i andra länder, t.ex. när landet där ett brott påstås ha skett inte utreder fallet.

Domstolen inbjuder Ad Melkert, FN- generalsekreterarens särskilda representant för Irak, samt Struan Stevenson, ordförande i Europaparlamentets delegation för förbindelser med Irak, att vittna inför domstolen.

”Nu måste Maliki stoppa belägringen av Ashraf och upphöra med alla repressiva åtgärder mot Ashraf”, sade Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, i ett uttalande på torsdagen.

”Enligt domstolsbeslutet och baserad på fjärde Genèvekonventionen, är USA skyldig att stoppa tortyr och våld och bör genast ta tillbaka ansvaret för beskydd av invånarna i Ashraf från den irakiska regeringen och aggressionsstyrkorna för att förhindra en massaker”, tillade hon i uttalandet från Iranska nationella motståndsrådets sekretariat av den 14 juli.

Klicka på länken för att läsa uttalandet från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) (på engelska), klicka här