Nyheter

Iran skickar 5000 trupper till den nordvästra gränsen

Iran har stationerat 5000 militära styrkor i nordvästra delen av landet, längs den gemensamma gränsen med irakiska Kurdistan-region, rapporterar Irans engelskspråkiga nyhetskanal PressTv på sin webbsida.

Trupperna är fullutrustade och har varit stationerade längs Sardasht-gränsen med irakiska Kurdistan, säger en icke namngiven informerad källa till nyhetskanalen, PressTv.

Truppstationeringen syftar till att hålla militärövningar för att stabilisera gränsområdet och bekämpa kontrarevolutionära grupper.

En högt uppsatt iransk befälhavare inom militären sade nyligen att Kurdistans president, Massoud Barzani, hade med stöd av USA tillägnat 300 000 hektar (tremiljoner kvadratkilometer) av regionens territorium till ”terroristgruppen”, Party for a Free Life in Kurdistan (PJAK). Gruppen utnyttjar dessa områden för att genomföra militära aktiviteter mot Iran, tillade den iranska befälhavaren.

PressTv beskriver PJAK som en utlöpare av Kurdistans arbetarparti (PKK), känd som en terroristgrupp av många i det internationella samfundet inklusive USA. B

Bägge terroristorganisationerna är stationerade i de bergiga gränsområdena i irakiska Kurdistan. De utnyttjar bidrag från irakiska kurder till att tränga in i iranskt territorium och genomföra bombningar och terroristaktiviteter, tillägger Irans engelskspråkiga nyhetskanal i sin rapport.