Nukleärt

Iran flyttar anrikning till underjordisk anläggning

Iran förbereder sig för att installera centrifuger för högre urananrikning i en underjordisk bunker, rapporterar Reuters från Wien på onsdagen och hänvisar till diplomatiska källor. Utvecklingen kommer sannolikt att öka på västvärldens oro över Teherans nukleära program.

Det pågår förberedande arbete vid Fordow-anläggningen, gömd djupt inuti ett berg för att skydda den mot angrepp, och maskiner som används för att anrika uran kan snart flyttas till denna anläggning som ligger nära staden Qom, sade källorna till Reuters.

Anklagelser om att Teheran försöker tillverka kärnvapen tog ny fart i juni när den Islamiska republiken meddelade att landet skulle flytta produktionen av 20-procentig uran från den främsta anläggningen i Natanz till Fordow-anläggningen detta år och tredubbla produktionskapaciteten.

Teheran medgav Fordows existens först för två år sedan efter att västerländska underrättelsetjänster upptäckt anläggningen och förklarat att den var ett bevis på hemliga nukleära aktiviteter. Anläggningen är dock ännu inte i bruk.

”De förbereder sig (för att installera centrifuger) i Fordow”, sade en diplomatisk källa skriver Reuters.

Anrikat uran kan användas till bränsle för kärnkraftsreaktorer men också, till material för kärnvapen om anrikat till mycket högre nivåer.

Irans tillkännagivande i juni om att det skulle flytta och öka produktionen har kritiserats av väst, som har svarat med att införa allt hårdare sanktioner mot Teheran i syfte att försöka tvinga landet att upphöra med sin urananrikning.

Anrikningsprocessen ska utföras i Fordow-anläggningen för att den ger en bättre skydd för centrifugerna mot amerikanska och israeliska flyganfallen.

Prästerskapets regim har ideligt förnekat att det söker kärnvapen och säger att urananrikningen syftar till elproduktion samt medicinska ändamål.

Prästerskapets utrikesminister, som befann sig i Wien i veckan för att samtala kring landets nukleära program, sade att landet förkastar kärnvapen.

”Vår högsta andlige ledare har förklarat att tillverkning och användning av kärnvapen är fel, inte bara i utrikespolitiska termer utan även på religiösa grunder”, sade prästerskapets utrikesminister, Ali Akbar Salehi under sitt besök i Wien.

Men beslutet från början av 2010 att höja anrikningen från 3,5 % renhet, som behövs för normalt kärnkraftsbränsle, till 20 % renhet har oroat vissa länder, vilka betraktar beslutet som ett betydande steg mot att anrika 90-procentig uran som krävs för att tillverka kärnvapen.

En niosidig IAEA-rapport från maj detta år berättar att nya underrättelser skickade till FN-organet visade att Iran bedrev studier kring urankonvertering, tester om högexplosiva ämnen samt anpassning av en ballistisk missilspets som endast är användbara inom produktionen av kärnstridsspetsar.

Internationella atomenergiorganet, IAEA sa att det hade ”fått ytterligare information om eventuella liknande hemliga nukleärrelaterade verksamheter”.

Ledande experter anser att övergången till bergsanläggningen skulle öka risken av att Iran framgångsrikt lanserar en sista ansträngning för att tillverka kärnvapen.

”Vi ser att Iran rör sig i riktning mot att bli en stat med kärnvapen kapacitet”, sade Olli Heinonen, tidigare chef för FN:s nukleära inspektioner över hela världen, skriver Telegraph.co.uk på sin nyhetssida.