Nyheter

Flera tjänstemän arresterade i Iran för avvikelse

Prästerskapets regim har genomfört flera gripanden i samband med vad det beskriver som den ”avvikande rörelsen”, en term som används för att hänvisa till president Mahmoud Ahmadinejads stabschef och hans entourage, rapporterade  nyhetsbyrån ISNA på måndag.

”De gripna har säkerhetsproblem, utöver de ekonomiska och moraliska frågorna”, sade iranska rättsväsendets talesman, Gholamhossein Mohseni Ejeie, och tillade att anklagelserna var ännu inte ”bevisade”.

”Viss personal vid organisationen för turism och kulturarv samt en person som jobbar på Nationalmuseet har arresterats”, sa han, utan att identifiera de gripna.

Hamid Baghaie, vice president för verkställande frågor, är under rättslig utredning för administrativa oegentligheter under sin tid som ordförande för turismstyrelsen.

Flera mindre uppsatta tjänstemän inom regeringen och presidentens följe har blivit arresterade på olika grunder under de senaste veckorna, medan en politisk kris har ställt Ahmadinejad mot den konservativa eliten i upptakten till parlamentsvalet 2012.

Mer än ett dussintal näraallierade till Ahmadinejads stabschef, Esfandiar Rahim Mashaie, har gripits misstänkta för korruption, ekonomiska oegentligheter och till och med ”trolldom”.

Mashaie är själv föremål för regimens hårdföra, som ser honom som alltför liberal, alltför nationalistiska och svingar för mycket inflytande över presidenten.

De anklagar honom för att leda en ”ström av avvikelse” som syftar till att underminera den islamiska regimens principer.

Ahmadinejads ultrakonservativa fiender säger att presidenten är ute efter att få kontroll över parlamentet  i valet i mars medan grooming Mashaie för en körning på ordförandeskapet år 2013, där Ahmadinejad inte kan stå.

Ahmadinejad i slutet av juni varnade myndigheterna mot att göra gripanden av medlemmar i hans regering, som han lovade att försvara, säger sådana försök skulle korsa en ”röd linje”.

Som svar, sade Mohseni Ejeie rättsväsendet erkände ingen sådan ”röda linjer”, men sade de senaste arresteringarna inte nödvändigtvis betyda att statliga tjänstemän nödvändigtvis hade varit riktade.