Motståndsrörelsen

Irans oppositionsledare avfärdar USA:s planer för Camp Ashraf, Irak

Ledare för iranska oppositionsgruppen, Folkets mujahedin, avfärdar ett amerikanskt förslag om att förflytta invånarna i Camp Ashraf till en ny plats i Irak efter en dödlig attack av Nouri al-Malikis säkerhetsstyrkor, den 8 april. Oppositionsledaren framhåller att planen skulle leda till en ny massaker.    

Camp Ashraf, 65 km från Bagdad, är hemvist för cirka 3500 medlemmar av iranska oppositionen, Folkets mujahedin, sedan tre decennier tillbaka. Under de senaste två åren har lägret varit utsatt för två dödliga attacker utförda av irakiska styrkor där sammanlagt 47 lägerinvånare har dödats. USA som hade ansvaret för invånarnas säkerhet enligt internationella lagar och Genevekonventionen lämnade över detta ansvar till irakiska myndigheter i början av 2009. Flera oberoende internationella organisationer, FN och utrikesdepartement har fördömt den dödliga attacken, den 8 april, och krävt en öppen och genomgripande utredning av händelserna där 34 invånare i Ashraf miste sina liv.

”USA har ett juridiskt och moraliskt ansvar att skydda invånarna i Camp Ashraf”, sade Maryam Rajavi till Reuters under ett besök i Rom för att träffa italienska parlamentariker. ”FN måste ingripa för att undvika en humanitär katastrof”, tillade hon.

Sedan Irak tog över säkerhetsansvaret har lägrets framtid omgärdats av osäkerhet, trots att Irak vid upprepade gånger försäkrat amerikanska myndigheter om att respektera lägerinvånarnas rättigheter.

Iran har dock villkorat ekonomiska förbindelser samt sitt stöd för Nouri al-Malikis regering med att Irak stänger Camp Ashraf och utvisar invånarna till Iran. Europaparlamentet har i flera resolutioner påpekat att oppositionen skulle riskera avrättning och tortyr i fall de skulle skickas tillbaka till sitt hemland. Därför har EU:s delegation för förbindelser med Irak lagt fram ett förslag som inkluderar alla berörda parter och FN för att finna en långsiktig lösning, vilket innebär att invånarna får komma till ett tredje land.

Mohsen Rezaie, sekreterare för prästerskapets opportunist- och lämplighets råd samt tidigare befälhavare för revolutionsgardet, hotade samtidigt med hänsyn till det ökade internationella stöd för EP:s lösning för Camp Ashraf-invånarna och sade att ”varje land, särskilt grannländerna, som accepterar Folkets mujahedins begäran om ett mottagande kommer automatiskt falla i kategorin av Irans fiender. Dessa länder bör beakta detta”.

Den amerikanska ambassadören till Irak, James Jeffrey, sade nyligen till tidningen McClatchy Newspapers att USA avser förflytta lägerinvånarna till en plats längre bort från den iranska gränsen. Han uppmanade lägerinvånarna att ”upplösa sin paramilitära organisation och bli flyktingar i andra delar av Irak”.