Mänskliga Rättigheter

Oron växer för försvarsadvokat i steningsfall

Människorättsaktivister uttrycker allvarliga farhågor om ödet för försvarsadvokaten till Sakineh Mohammadi Ashtiani, kvinnan som dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott.

Ett år har gått sedan internationella fördömanden tvingade Iran att tillfälligt stoppa avrättningen av Mohammadi Ashtiani. Samtidigt säger människorättsaktivister att de är oroliga för hennes advokat, Houtan Kian, som fortfarande sitter isolerad i fängelset, nio månader efter sin arrestering. Källor från staden Tabriz säger också att Kian har blivit allvarligt misshandlad och får utså tortyr i fängelset.

Kian är Sakinehs andra försvarsadvokat sedan hennes tidigare advokat, Mohammad Mostafaei, tvingades i exil av prästerskapets regim för att ha uppmärksammat hennes fall internationellt och försvarat sin klient. Han bor idag i Norge.

Kian greps i oktober förra året tillsammans med Mohammadi Ashtianis son, Sajjad Ghaderzadeh, och två tyska journalister som intervjuade dem utan regeringens tillstånd i västra staden Tabriz. Några veckor innan gripandet hade Kian klagat över att säkerhetsstyrkor hade genomfört en räd mot hans bostad och beslagtagit hans dokument.

Den 37-årige advokaten utsågs av prästerskapets regering att representera Ashtiani. Trots hot från prästerskapets myndigheter, försvarade han sin klient i intervjuer med utländska medier, vilket orsakade omedelbara internationella fördömanden från olika statsregeringar, människorättsgrupper och kändisar.

Trots massiva protester förblir Ashtianis öde oklart inför en serie oklara och ofta motstridiga kommentarer från prästerskapets rättsväsende och regering. Men tack vare medieuppmärksamheten har verkställandet av hennes dödsdom lagts på is tills vidare.

Andra iranska försvarsadvokater som har fallit offer för prästerskapets förföljelse under de senaste månaderna är Nasrin Sotoudeh, dömd till 11 års fängelse förra året och Mohammad Ali Dadkhah, dömd till nio års fängelse i veckan. Deras enda brott är att ha försvarat sina klienter och utfört sitt uppdrag som försvarsadvokater.

Mahmood Amiry-Moghaddam, en iransk människorättsaktivist i Norge, sade enligt nyhetssidan guardian.co.uk, att sju personer har stenats till döds i Iran sedan 2006 och minst 14 andra står inför avrättning genom stening.