Mänskliga Rättigheter

Iran dömer människorättsadvokat till nio år fängelse

Irans hårdföra rättsväsendet har dömt en framträdande rättigheter advokat till nio års fängelse och stängde av honom från att arbeta som advokat i 10 år efter att ha dömts för att försöka störta det härskande etablissemanget.

Försvarsadvokat, Mohammad Ali Dadkhah,  som grundade ”Centrum för försvarare av mänskliga rättigheter” tillsammans med Nobels fredspristagaren Shirin Ebadi, har också blivit avstängd från att undervisa på högskolenivå i 10 år.

Han har dessutom dömts att betala motsvarande 300 dollar för innehav av en satellit-TV-mottagare i sin lägenhet, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA på måndagen.

Arresteringen är den senaste i raden av gripanden av människorättsaktivister och oppositionella samt deras försvarare.