Nukleärt

Iran testar missiler som kan bära kärnvapen

Iran har, i strid med FN:s resolution, utfört hemliga test av missiler som kan bära nukleär kärnspetsar, sade Storbritanniens utrikesminister William Hague  på onsdag.

Dem har också sagt att de vill anrika uran till ”nivåer långt över vad som behövs för fredlig kärnenergi”, sa Haag .

Irans utveckling av missil och kärnbränsleteknik har lett till FN-sanktioner.

Västvärlden anklagar Iran att strävar efter kärnvapen. Iran säger att den har rätt till fredlig kärnteknik, men Internationella atomenergiorganet (IAEA) säger att det inte kan verifiera om Teherans nukleära program är helt fredligt.

Iran har ännu inte svarat på Hagues yrkanden.

Hagues kommentarer i underhuset kom en dag efter att iranska nyhetsbyråer rapporterade om att landets militär hade lyckats testfyra 14 missiler under militära övningar, som en del av en vecka lång krig spel.

Teheran presenterade också flera ballistisk missilsilo på måndag och  på onsdagen presenterade, vad beskrevs av den halvofficiella nyhetsbyrån Fars som en ny iransk-byggt lång räckvidd radarsystem, som kan övervaka låg höjd satelliter.

 ”Iran har också utfört hemliga ballistiska missiltester och raketuppskjutningar, inklusive tester  av missiler som kan bära en nukleär last i strid med FN: s resolution 1929, och har även meddelat att den avser att tredubbla sin kapacitet att producerar 20% anrikat uran. ” sa Hague

Den brittiske utrikesministern lovade  tidigare denna månad att ”bevara och genom sanktiner fortsätta öka trycket på Iran att förhandla fram ett avtal om deras nukleära program.

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har tididare månaden visat oro över möjliga militära aspekter på Irans omtvistade kärnenergiprogram.

I den konfidentiella niosidiga rapporten från IAEA sade också att Irans lager av låganrikat uran hade trots ökade internationella sanktioner fortsatt att växa, rapporterar Reuters på tisdagen.

USA införde nya sanktioner mot Iran i förra veckan, med inriktning på landets nationella flygbolag, Iran Air, och andra företag och internationella företagsledare anklagas för att olagligt bygger upp Teherans militära.

FN antog en fjärde omgång sanktioner mot Iran i juni 2010, syftar till att pressa den till att avbryta sitt nukleära program.