Mänskliga Rättigheter

Politiska aktivister våldtas i fängelserna i Iran

Fångväktare delar ut kondomer till grova brottslingar och uppmuntrar dem att systematiskt våldta inlåst unga oppositionsaktivister, enligt uppgifter från insidan av iranska fängelser.

I en rad dramatiska brev vittnar fångar och deras familjer att myndigheterna avsiktligt underlättar massvåldtäkter och använder metoden som en form av bestraffning.

Mehdi Mahmoudian, en frispråkig medlem av Irans ”deltagande Front”, ett reformistiskt parti, är bland de fångar som har lyckats smuggla ut brev, vilket avslöjar omfattningen av våldtäkt inom några av de mest ökända fängelserna i Iran.

Mahmoudian fängslades 2009 sedan han talat med medierna om hur regeringen förtryckte det reformparti där han själv var aktiv. Mahmoudian sattes i Rajaeeshahr-fängelset i staden Karaj, 20 kilometer väster om huvudstaden Teheran, strax efter det omtvistade presidentvalet.

”I olika celler inne i fängelset, har våldtäkt blivit en gemensam och acceptabel handling ”, skrev han i ett brev publicerad på webbsidan Kaleme.com.

Vittnesmål om våldtäkter mot fängslade regimkritiker har också kommit från andra fångar. I ett brev adresserat till ett organ som är ansvarigt för tillsynen av Irans fängelser skriver 26 politiska aktivister, som har suttit i fängelse sedan valet 2009, att Irans underrättelsetjänst och medlemmar av revolutionsgardet utsätter fångar för trakasserier och sexuella övergrepp.

Mohsen Aminzadeh, vice utrikesminister mellan 1997-2005 under Khatami, Mohsen Mirdamadi, en ledare för ett reformistiskt parti och Behzad Nabavi, en veteran aktivist, är bland dem som har undertecknat brevet.