Nyheter

Iran ordnar konferens för att bekämpa terrorism, ser sig själv som offer för terrorismen

Tjänstemän från mer än 60 länder, däribland flera statsöverhuvuden, kommer att medverka i konferensen ”Global Campaign against Terrorism Conference” som ska hållas i den iranska huvudstaden, den 25-26 juni, rapporterar Irans engelskspråkiga Tv-kanal Presstv på sin nätupplaga.

FN, Islamiska konferensorganisationen ,  the Asia Cooperation Dialogue, Shanghai Co-operation Organisation, Economic Cooperation Organization och Interpol är bland internationella och regional organisationer som har fått en officiell inbjudan att skicka sina representanter till konferensen, skriver Presstv vidare.

Irans vice utrikesminister, Mohammad Mahdi Akhoundzadeh, påstod i en intervju med nyhetskanalen Presstv i samband med konferensens tillkännagivande att Iran har varit en av de främsta offren för terroristiska aktiviteter under de senaste 32 åren. Han sa även att denna antiterrorism konferens var en uppföjlning på en annan konferens om att bekämpa kärnvapen som hålls i förra veckan i Iran.

”Denna ämnar att forma en plattform där olika åsikter kan uttryckas. Deltagarna från världens olika hörn kan medverka i överläggningarna. Under diskussionerna kommer forskare och tjänstemän att tala om de utmaningar som vi står inför. Jag tror detta är början i en region där vi ser en hel del [terrorist] aktiviteter runtomkring oss, i Afghanistan, i Irans grannskap och i själva Iran”, sade Irans vice utrikesminister under intervjun med Presstv.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer konferensen som ett spel inför gallerierna, då Iran styrd av prästerskapet utgör kärnan i internationell terrorism. Prästerskapets roll och medverkande i terroristaktiviteter världen över från Argentina till Europa, Irak och Afghanistan är välkänd och väldokumenterade.

Irans hyckleri i detta avseende syftar enbart till att skapa uppmärksamhet kring landet och vilseleda opinionen i tider då makthavarna i Teheran blir alltmer isolerade för deras hårdnackade och kompromisslösa trotsande av att besvara internationella samfundets farhågor.