Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fängslad iransk människorättsaktivist frisläppt

Iran har frigett människorättskämpen Emadeddin Baghi efter att ha avtjänat ett ettårigt fängelsestraff anklagade för att sprida ”propaganda mot regimen”, rapporterade Iransk medier på tisdag som citerar hans advokat.

Baghi dömdes 22 september 2010 till sex års fängelse och förbjöds i fem år från politisk verksamhet för att ” sprida propaganda ” mot landets styrande etablering samt planering för att ” bryta mot den nationella säkerheten.

Den prisbelönta journalisten greps den 28 december, 2009, en dag efter att oppositionens anhängare gick ut på gatorna i en ny runda av protester mot den kontroversiella omvalet av president Mahmoud Ahmadinejad12 juni.

Den 49-årige, som hedrades med det prestigefyllda Martin Ennals Award för mänskorättsaktivister under 2009, har varit aktiv i kampanj mot dödsstraffet.

Han fick även  den franska utmärkelsen för mänskliga rättigheter 2005 för att ha skapat en förening dedikerad till att försvara fångarnas rättigheter i Iran.