Nyheter

Iran stärkter banden med muslimska stater

Högt uppsatta iranska tjänstemän betonade att Teheran ska skapa starka band med andra muslimska länder, rapporterade statliga medier på torsdagen.

Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, uppgav på onsdagen under ett möte med Sudans minister för ungdoms- och idrottsfrågor, Hag Majid Swar, i Teheran att Islamiska republiken ville stärka sina band till Khartoum.

”Att utveckla kapaciteten inom olika områden av teknik, naturvetenskap och ekonomi hos den islamiska Ummah (befolkning) kommer att höja statusen för den muslimska världen i internationella relationer”, sade han.

Den statliga nyhetsbyrån Fars rapporterade att Boroujerdi underströk att det är Irans högsta prioritet i utrikespolitiken för att skapa nya band med muslimska länder samt stärka befintliga band.

Teheran har alltid lagt tonvikten på ”närmare band” med Sudan, sade han.

Fars, revolutionsgardets nyhetsbyrå, rapporterade att iranska regimens förste vice ordförande Mohammad Reza Rahimi anklagade västmakterna på onsdagen för att skapa ”störningar” i muslimska länder” och sade, ”de kränker muslimerenas fri- och rättigheter”.

I mötet med Swar, underströk han vikten av att upprätthålla enighet och solidaritet bland muslimer. De borde skaffa sig information och teknik för att ”återuppta sina rättigheter” sade han.

Rahimi fortsatte med att betona Irans beslut att stärka banden med Sudan i politiska, ekonomiska och kulturella områdena. ” Som ett muslimskt land, har Iran alltid stött andra muslimska länder, särskilt Sudan” tillade Rahimi.