Mänskliga Rättigheter

Män förbjuds att bära halsband, 70 000 ”sedlighetspoliser” i Teheran

Prästerskapet har skickat ut över 70 000 utbildade styrkor på gatorna som en del av insatser riktade mot att bekämpa ”västerländsk kulturell invasion”, rapporterar Guardian i en artikel på sin webbsida på tisdag. De nya kraftåtgärderna mot samhället innebär bland annat att iranska män förbjuds att bära halsband.

Tusentals specialförband deltar i prästerskapets ”moraliska säkerhetsplan”. De har placerats ut på Teherans gator för att konfrontera kvinnor med löst sittande huvuddukar, åtsmitande överrockar eller avkortade byxor som visar hud. Även män med glamorösa frisyrer eller med halsband ska konfronteras. Straffen för dessa ”brott” är bötfällning men även arrestering.

Den nya planen kommer kort efter att det iranska parlamentet föreslog ett lagförslag om att kriminalisera hundägande med motiveringen att det ”utgör ett kulturellt problem och en blind imitation av de vulgära kulturerna i väst”, rapporterar Guardian.

Den statliga nyhetsbyrån Irna sade att planen syftade till att bekämpa ”den västerländska kulturella invasionen” med hjälp från mer än 70 000 utbildade styrkor, så kallade ”sedlighetspolis”, som ska placeras ut på gatorna i huvudstaden och i andra städer.

Kvinnor är värst drabbade av de nya kraftåtgärderna eftersom de måste täcka sig från topp till tå och följa en strikt klädkod enligt den nuvarande iranska konstitutionen. Men även män har begränsade valmöjligheter när det kommer till kläder. De får bära kortärmade skjortor, men inte shorts.

”Moraliska säkerhetsplanens genomförande begärdes av nationen och kommer att fortsätta tills människors oro är besvarade på riktigt”, säger Ahmadreza Radan, vicechef för den iranska polisen.

Irans sedlighetspolis står vanligtvis under ett organ vars chef utses direkt av den högste andlige ledaren, ayatolla Ali Khamenei.
De nya kraftåtgärderna som sker i religionens namn är en förevändning för att mörklägga den religiösa diktaturens verkliga syfte, nämligen att tysta folket genom att sprida skräck och rädsla i samhället samt förebygga sammankomst av stora folkmassor som snabbt kan övergå till regimkritiska protester.

Dessa jämte offentliga hängningar och ett tilltagande antal avrättningar under det första halvåret syftar enbart till att hejda landsomfattande folkliga protester när en våg av folkresningar mot diktaturer sveper över Nordafrika och Mellanöstern.