Motståndsrörelsen

Irak stoppar USA:s kongressledamöter från att besöka Camp Ashraf

Irakiska premiärministern Nouri al-Maliki sade till en delegation från den amerikanska kongressen på besök i Irak på fredag att den inte fick besöka ett lägre tillhörande iranska opposition där 34 personer dödades i sammandrabbningar med irakiska säkerhetsstyrkor i april, sade chefen för delegationen till Washington Post på lördagen.

Rapporter gör också gällande att irakiska premiärministern, al-Maliki, lät sprida rykten genom regeringens talesperson, Ali Dabbaq om att han hade krävt av USA:S ambassad i Irak att beordra den amerikanska delegationen att avsluta sitt besök och lämna Irak. Detta kom samtidigt som delegationen höll en presskonferens i den amerikanska ambassaden där man kungjorde att de hade stoppats av irakiska regeringen från att besöka Camp Ashraf.

Washington Post rapporterar vidare på lördag att den sex man stora delegationen, ledd av republikanska kongressledamoten Dana Rohrabacher, anlände till Bagdad på fredagsmorgonen och träffade Maliki för att diskutera återuppbyggnadssatsningar och förhållanden i Camp Ashraf.

Rohrabacher, en ledande ledamot av representanthusets utrikesutskott, sade att delegationen hade hoppats att besöka lägret på fredag på väg till Kurdistan, men att Maliki avslog deras begäran med hänvisning till Iraks suveränitet. WP skriver att han nu kommer att trycka på för en ”kriminalundersökning” om huruvida Irak har malträterat exiliranierna och citerar Rohrabacher, ”vi undersöker för att se om brottsliga handlingar ledde till dessa icke-stridandes död. Dödandet av obeväpnade människor… ett massmord… är en brottslig handling och ett brott mot mänskligheten”.

Efter Irakinvasionen 2003, lovade USA att skydda dessa regimkritiker, men Iran har uppmanat den irakiska regeringen att utvisa dem. Aktivister säger att 34 personer dödades när irakiska säkerhetsstyrkor försökte komma in i lägret i april. Irakiska regeringstjänstemän har anklagat regimkritikerna för att ha provocerat fram konfrontationen. Västerländska journalister har också förnekats tillträdde till lägret, skriver WP.

Rep. ledamoten Louie Gohmert som också reste till Irak på fredagen, varnade för att Iraks ”demokratiska statsskick inte kan lyckas där det inte finns något solljus”.

”USA försäkrade människorna som lever i Ashraf att de skulle vara säkra”, sade Gohmert enligt WP och tillade, ”En fråga är: Har någon frågat eller beordrat de amerikanska trupperna att dra sig tillbaka från Camp Ashraf?”

Republikanske kongressledamot Ted Poe som också var med i delegationen som besökte Irak skriver på sin hemsida att han och andra kongressledamöter försökte besöka Camp Ashraf där de var avvisade av irakiska regeringen. Ted Poe utfärdade ett uttalande i svar och sade,

Jag är djupt besviken över att den irakiska regeringen nekade kongressledamöter tillträde till Camp Ashraf. Tidigare på dagen hade vi tillfälle att träffa premiärminister al-Maliki i nästan två timmar och hörde hans frispråkiga ställning i denna komplicerade fråga. Dessa diskussioner var viktiga och produktiva. Det var också emellertid viktigt att kunna höra Camp Ashraf-invånarnas ståndpunkt i syfte att få en rättvis bedömning från båda sidor av vad som verkligen inträffade den dagen. Vi fick inte höra deras sida av historien. Det är oacceptabelt att Iraks regering fortsätter att tysta de iranska frihetskämparna i Camp Ashraf”.

Länk till Ted Poes uttalande av den 10 juni om hans besök, läs här.