Nyheter

Iran skickar ubåtar till Röda havet

Iran har skickat ubåtar till Röda havet i den första utplacering av landets flotta i avlägsna vatten, rapporterade en halvofficiella nyhetsbyrå på tisdagen.

Utplaceringen speglar Irans ansträngningar att visa upp sin militära makt.

Iran har sedan en längre tid strävat efter att uppgradera landets luftvärnssystem och marin i syftet att framställa sig som en stor militärmakt i regionen samt förbereda för eventuella framtida, med största sannolikhet, luft- och havsbaserade attacker mot landet.

Ubåtarna skulle samla in data på internationellt vatten och identifiera andra länders krigsfartyg, rapporterar nyhetsbyrån Fars, som står nära den iranska militärmakten.

Rapporten citerade en icke namngiven regeringstjänsteman som säger att ubåtarna tillsammans med iranska örlogsfartyg befann sig på ett anti-piratuppdrag i Adenviken innan de flyttade in i Röda havet förra månaden. Fars gav inga detaljer om antalet ubåtar eller kapacitet.

Iran har sedan länge haft tre rysktillverkade ubåtar och fyra nya inhemsktillverkade små ubåtar som levererades till landets flotta förra året.

Israel, USA och andra vill stoppa Iran från att utveckla kärnvapen. Hittills har trycket på Iran,  främst genom internationella sanktioner, inte uteslutit ett militärt anfall om sanktioner misslyckas.

Iran säger att landets kärnenergiprogram  syftar endast till att producera el.