Folkliga protester, Nyheter

Prästerskapet i Iran hjälper Syrien kväsa folkliga protester

Prästerskapets diktatur bistår Syrien med både militär rådgivning och utrustning för att hjälpa regimen kväsa upproren, enligt rapporter från amerikanska tidningen Washington Post på lördag.

Tidningen rapporterade att amerikanska tjänstemän säger att iranska regimen skickar allt fler utbildare och rådgivare, inklusive medlemmar av revolutionsgardets elitstyrka Quds-styrkan, till Syrien för att hjälpa slå ner regeringskritiska protester som idag hotar avsätta iranska regimens viktigaste bundsförvant i regionen.

Stödet omfattar inte bara vapen och kravallutrustning men även avancerad övervakningsteknik som hjälper syriska myndigheter att spåra sina motståndare på Facebook och Twitter, enligt källor Washington Post har pratat med.

”Iran assisterade dator övervakning tros ha lett till arrestering av hundratals syrier från deras hem under senaste veckan”, rapporterar WP.

”De nya påståendena, försedda av två amerikanska tjänstemän och en allierad diplomat som alla pratade på villkor om anonymitet för att tala om känslig underrättelse, tyder tydligen på en ökad inblandning från iransk militär i Syriens brutala nedslag på anti-Assad demonstranter”.

WP tillägger att enligt diplomatens och de amerikanska tjänstemännens redogörelse skickas utbildare från prästerskapets militär till Damaskus för att instruera syrier i tekniker regimen använde mot regimkritiska folkresningar i Iran i 2009.

Befäl från prästerskapets ökända elitstyrka al-Quds har spelat en nyckelroll i Syriens nedslag på de oppositionella sedan mitten av april, berättar amerikanska och allierade tjänstemän för WP.