Nyheter

Khamenei nära förlora tålamodet med sin egen president, Ahmadinejad

En medhjälpare till Irans högsta andlige ledare uppmanade på lördagen president Mahmoud Ahmadinejad att ”återvända till huvudvägen”, vilket tyder på att den islamiska statens högsta makt kan ha förlorat tålamodet med regeringschefen.

Kommentarerna kom under en intervju med den semiofficiella nyhetsbyrån Mehr samtidigt som trycket på Ahmadinejad ökar efter att han avskedade flera ministrar och själv tog över det direkta ansvaret för det viktiga oljeministeriet. Hans kritiker säger att beslutet var ett maktövertagande.

Ali Saeedi, den högsta andlige ledarens representant till revolutionsgardet, riktade det mesta av sin kritik mot icke-namngivna ”element” inom Ahmadinejads regering, en hänvisning till presidentens närmaste medhjälpare vilka vanligtvis är mål för hårdföras kritik av regeringen.

”Det är verkligen förbluffande hur de som kom in i politiska scenen under parollen att konfrontera den rika eliten, håller på att föda en ny underström av elitism i sin egen skugga”, sade Saeedi.

Prästmannens kritik var troligtvis riktade mot Ahmadinejads högt uppsatta medhjälpare, i synnerhet hans nära vän och stabschefen, Esfandiar Rahim-Mashaie som är en av centralfigurerna i konflikten mellan Khamenei- och Ahmadinejad-fraktionen. Den hårdföra fraktionen anser att Mashaie representerar en ”avvikande ström” som håller på att avlänka Iran från de islamiska principerna samt positionera sig själva för parlamentsvalet nästa år och presidentvalet 2013, rapporterar Reuters på lördag.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran har vid upprepade tillfällen rapporterat från den interna krisen inom Irans maktetablissemang. Krisen förvärras för varje dag och den eftertryckliga kampen om att stärka greppet om makten visar sig idag genom en intensiv strid mellan Irans högsta andlige ledare och ”ironisk nog” hans egen president.

Denna övergripande konflikt återspeglar sig i hätsk kritik mellan allierade fraktioner samt antagonistiska artiklar i media och på olika webbplatser. Prästmännen, trogna till Khamenei utnyttjar sin religiösa särställning i samhället och under fredagsbönen i olika städer för att agitera mot Ahmadinejads fraktion som i sin tur utnyttjar sin regeringsställning och sin kontroll över vissa myndigheter för att stärka sin maktposition gentemot Khamenei. Det har även förekommit rapporter om rent fysiskt envig med kalla vapen mellan de olika fraktionernas anhängare på allmänna platser och Teherans gator.

Ahmadinejad står dock i underläge eftersom Khamenei kan enligt den nuvarande konstitutionen upplösa hela regeringen över en natt genom att ogiltigförklara den med en s.k. religiös dekret, fatwa. Ahmadinejad innehar presidentposten sedan det dubiösa valet sommar 2009, enbart för att han fick Khameneis godkännande.