Nyheter

Iransk diplomat gripen i Egypten

TT hänvisar till tv-kanalen al-Arabiyya och rapporterar på lördagskvällen att en iransk diplomat har gripits i Egypten för att ha ”spritt information”.

Enligt rapporter från Al-Jazeera på söndagsmorgonen, som hänvisar till personer inom den egyptiska säkerhetstjänsten, så är diplomaten anklagad för att ha bedrivit spionage för Irans räkning och samlat in information i detta avseende sedan början av januari 2011.

Efter en del kontroverser länderna emellan under Hosni Mubaraks tid som president som kulminerade med Egyptens erkännande av Israel, blev relationerna mellan Egypten och Teheran ansträngda. Länderna har inga ambassader i respektive huvudstäder utan har istället bemannade beskickningar.

Egypten har sedan Mubaraks fall signalerat en vilja att återupprätta de diplomatiska banden med Teheran. Samtidigt har prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, försökt tillskriva den egyptiska folkresningen för demokrati som ett verk av den religiösa diktaturen och ett bakslag för väst genom att benämna folkresningen i landet som ett ”islamiskt” uppvaknande.