Mänskliga Rättigheter

Iran utnyttjar unga för att verkställa avrättningar

Iranska myndigheter använde en ung pojke för att verkställa avrättningen av en dömd seriemördare på torsdagen, enligt rapporter på fredagen. Även tio andra personer var hängda i olika delar av landet, fem av dem offentlig.

En av de elva personer som blev avrättad på torsdagen identifierades av statliga medier som 37-åring Mehdi Faraji. Han var dömd för att ha mördat fem kvinnor under perioden maj 2009 och mars 2010. Han avrättades i staden Qazvin, väster om huvudstaden Teheran.

Enligt Iran Human Rights Group, hängdes Faraji offentligt av en ung pojke vars exakta ålder inte var känd. Gruppen publicerade en bild på sin hemsida som visade hur utförandet hade genomförts. ”Enligt våra rapporter, var det en ung pojke som drog stolen som Mehdi stod på vid genomförandet av verkställningen” sade Iran Human Rights på sin webbplats. ”Bilden till höger visar pojken under den tid som hängningen genomfördes.”

”Dessa barbariska avrättningar och användningen av vanliga medborgare, särskilt när minderåriga utför dessa avrättningar måste fördömas av världssamfundet, sade Mahmoud Amiry-Moghaddam, talesperson för Iran Human Rights. ”Iranska ledarna måste hållas ansvarig för att främjar en kultur av mord och brutalitet i Iran.”

Fyra andra personer avrättades i södra iranska staden Shiraz på torsdag, medan sex dömda narkotikahandlare hängdes i fängelser i andra delar av landet. Deras identiteter och ålder uppgavs inte av prästerskapets myndigheter.

Enligt Amnesty International erkände den iranska regeringen att minst 252 människor avrättades i Iran förra året, trots att deras rapporter visar att den verkliga siffran överstiger 550. Bland de avrättade fanns fem kvinnor och en som begått sitt brott när han var minderårig.

De allra flesta av de avrättade i Iran förra året var anklagade för påstådda narkotikasmuggling, vilket prästerskapets myndigheter hävdar ska ha dödat mer än 4 000 poliser de senaste åren. Enligt människorättsgrupper, uppfyller Iran inte ofta internationella krav på rättvisa och rättvis rättegång. Förfaranden, särskilt de som hålls utanför Teheran, är ofta summariska och varar bara några minuter. Även massrättegångar har förekommit vid några tillfällen.

I oktober 2010, citerar Amnesty International i en rapport Irans inrikesminister som säger att kampen mot narkotikahandel intensifieras. Även riksåklagaren anger i samma månad att nya åtgärder hade vidtagits för att påskynda den rättsliga behandlingen av narkotikahandeln. Ätgärderna omfattade bland annat att stoppa alla sådana fall från rätten att överklaga, vilket krävs enligt internationell rätt. Två månader senare trädde den ändrade Anti-narkotikalagstiftningen i kraft, som tydligen underlättar för myndigheterna att döma påstådda narkotikasmugglare till döden, enligt Amnesty International. Dödstrafflagen utvidgas till att omfatta ytterligare en kategori av illegala droger som Crystal meta, vars innehav nu blir straffbart med döden.

Enligt Anti-narkotikalagstiftningen hade några svarande inte beviljats ​​rätten att överklaga, eftersom deras domar och påföljder hade bekräftats av landets riksåklagare.

Familjemedlemmar till de avrättade personerna var också utsatta för förföljelse i vissa fall förra året, när de frågade efter sina anhörigas kroppar för att kunna begrava dem. Andra sade också att de hade betalat tjänstemän i syfte att få sina släktingars organ och i vissa fall som betalning för linan som används för att svepa i den avrättades kropp, när de begravas.