Mänskliga Rättigheter

Iran hängde 12 personer fem av dem offentligt

Uppdaterad 2011 05 26-16:42

Iran har hängt 12 män som dömts för mord, våldtäkt, väpnat rån och narkotikahandel, varav fem  avrättades offentligt på torsdagen, rapporterade den officiella nyhetsbyrån Irna.

”Seriemördare” Mehdi Faraji, dömd för mordet på fem medelålders kvinnor som bordade hans minibuss, hängdes offentligt i staden Qazvin, nordväst om huvudstaden Teheran enligt rapporten.

Ytterligare två män, Hamid Ranjbar och Hamid Reza Baqeri,  hängdes också offentligt efter att de ha dömts för väpnat rån och kidnappning. De två avrättades i den sydliga staden Shiraz.

Ytterligare två andra, Masoud Dehqan och Mehdi Alipour, hängdes offentligt i samma stad efter att ha befunnits skyldig till våldtäkt, tillade rapporten.

Dessutom har två män dömts för narkotikahandel hängdes på torsdagen i ett fängelse i norra staden Sari, rapporterade IRNA, som citerar stadens åklagare Asadollah Jafari. I rapporten namngav inte de dömda.

Ytterligare fyra andra män som dömts för narkotikasmuggling skickas till galgen i ett fängelse i den centrala staden Yasouj citerarIRNA en lokal åtal tjänsteman utan att namnge männen.

En annan man hängdes på måndagen för narkotikasmuggling i staden fängelse i Behbahan i den sydvästra provinsen Khuzestan, sade den provinsiella justitiedepartementet på sin webbplats. Det gav inga andra detaljer.

Den senaste hängningar ökar antalet rapporterade avrättningar till 143  i Iran hittills under 2011, enligt räknnig baserat på media och officiella rapporter.

Iranska medier rapporterade 179 avrättningar förra året. Men internationella människorättsorganisationer säger det verkliga antalet var betydligt högre, vilket gör den islamiska republiken till det land som avrätar mest i förhållande till sitt befolkning.

Iran säger att dödsstraffet är nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning, och att det tillämpas först efter en noggrann rättsliga förfaranden.