Ekonomi

Nya USA-sanktioner tar sikte på Irans energisektor

Amerikanska utrikesdepartementet införde sanktioner mot flera utländska energiföretag på tisdagen strax efter att USA:s president hade undertecknat ett verkställande beslut. Vita huset meddelade i ett uttalande av den 23 maj 2011 att president Obama har signerat ett verkställande beslut (Executive Order) om ytterligare sanktioner mot Iran.

Beslutet ger USA:s utrikes- och finansdepartementet ett ökat utrymme till att kunna vidta restriktiva åtgärder mot företag engagerade i Irans energisektor. Det är också en del av ett årslångt försök att få internationella företag att upphöra med sin handel och helt dra sig tillbaka från Irans energisektor.

USA:s utrikesdepartement meddelade samtidigt att det inför sanktioner mot ytterligare 15 individer och enheter för att de har brutit mot ”Iran, Nordkorea och Syrien icke-spridningslagen” och bedrivit olovlig handel med vapenteknik.

”Alla dessa företag har varit engagerade i aktiviteter relaterade till att förse raffinerade oljeprodukter till Iran, inklusive direkt leverans av bensin och relaterade produkter. De som fortsätter att ansvarslöst stödja Irans energisektor och bidra till att underlätta Irans ansträngningar att kringgå amerikanska sanktioner kommer att stå inför stora konsekvenser”, sade biträdande utrikesministern James Steinberg när han kungjorde sanktionerna.

Tisdagens nya sanktioner som tar sikte på exporten av raffinerade oljeprodukter till Iran är de första i sitt slag sedan president Obama undertecknade en lag som möjliggör sådana åtgärder, efter att den amerikanska kongressen antog den nya lagstiftningen förra året. Amerikanska tjänstemän och andra experter menar att Iran använder intäkter från energisektorn för att finansiera landets nukleära program.

Sanktionerna kommer huvudsakligen att utesluta företagen från affärer med USA även om Steinberg sade att straffåtgärderna var anpassade till varje företag. Amerikanska administrationen prisar sanktionslagen och menar att den har övertygat fem stora multinationella oljebolag att dra sig ur affärer med Iran. Lagen har dessutom övertygat stora försäkringsbolag som Lloyd’s of London att inte försäkra transporter av raffinerade oljeprodukter till Iran.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger att det även har övertygat bränsleleverantörer för flygplan i 17 europeiska länder som IranAir flyger till, att sluta leverera bränsle till de iranska flygplanen.

Ett av företagen som omfattas av de nya amerikanska sanktionerna är Venezuelas statliga oljeföretag, Petróleos de Venezuela, som anklagas för att ha försett Iran med bensin och andra raffinerade oljeprodukter i strid mot Iran sanktionslagen från 1996. Associated Press rapporterar på tisdag att Tanker Pacific of Singapore, Ofer Brothers Group of Israel, Associated Shipbroking of Monaco, Petrochemical Commercial Company International of Jersey and Iran, the Royal Oyster Group of the United Arab Emirates and Speedy Ship of the United Arab Emirates and Iran, är de andra företag som drabbas av de nya sanktionerna.

Samtidigt rapporterar Wall Street Journal på tisdagen, den 24 maj, att den amerikanska kongressen förbereder ytterligare lagstiftning som ska tillåta hårdare sanktioner mot Irans energisektor och landets kärnvapenutveckling.

För att läsa Vita husets pressrelease (på engelska) av den 23 maj klicka här.