Nyheter

Maktkampen fortsätter mellan Irans högsta maktinstitutioner

Prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, sparkade på lördagen tre ministrar ur regeringen, rapporterar TT idag. Den statlig finansierade nyhetsbyrån ISNA skriver att oljeministern är en av de ministrar som får avgå. De andra två är enligt rapporter i internationella medier  socialministern samt gruv- och industriministern.

Ahmadinejad har tidigare också avskedat underrättelse ministern som återinstallerades av den högste andlige ledare Khamenei, vilket demaskerade en existerande konflikt mellan dess två maktinstitutioner.

TT rapporterar vidare att Ahmadinejad planerar att minska antalet departement från dagens 21 till 17, enligt en femårsplan.

Mitt i den alltmer infekterade maktkampen mellan prästerskapets president, Ahmadinejad och Irans högste andlige ledare, Khamenei, försöker nu presidenten att stärka sitt grepp om landets myndigheter genom att låta allierade ta över chefspositionerna i de olika departementen.

Men eftersom prästerskapets parlament där Ahmadinejads rival och Khamenei-trogna, Ali Larijani, sitter som talman, måste godkänna varje ministernominering försöker Ahmadinejad att driva genom en sammanslagningsplan för flera viktiga departement för att på så sätt kringgå parlamentet och sparka ut de ämbetsmän som är trogna till Khamenei-fraktionen samtidigt som han stärker sitt grepp om landets myndigheter när han låter dessa hamna i händerna på mer lojala och allierade ämbetsmän som redan innehar ministerposter.