Ekonomi, Nyheter

Skärpta USA-sanktioner mot utländska banker som gör affärer med Iran

Finansministeriet är nära ett beslut om svartlistning av flera utländska banker för att ha trotsat sanktioner mot Iran, sade en högt uppsatt tjänsteman på finansdepartementet på tisdagen inför lagstiftare som uttryckt farhågor om en svag verkställighet av lagen om Iransanktioner som antogs förra året.

David Cohen, nominerad för att vara finansministeriets statssekreterare för terrorism och ekonomisk brottslighet, berättade till senatorer att han kommer att kraftfullt hävda den nya lagen. Hittills har inga banker utanför Iran varit sanktionerade av det.

I lagen, som genomför FN-mandat sanktioner och syftar till att skära av fonder som kan stödja Irans kärntekniska program, kräver bankerna effektivt att välja mellan handel med den USA-ledda finansiella systemet eller göra affärer med Iran.

”lagen har avskräckt många utländska banker från att hantera svartlistade iranska institutioner, men några fortsätter att göra det och finansdepartamentet är inriktad på att hitta dem, sade Cohen.

”Vår första alternativet är att få dem att sluta,”. ”Vår näst bästa alternativet är att tillämpa sanktioner. Utan att gå in på detaljer i en viss undersökning är vi nära ett beslutpunkt på flera institutioner.” Berättade Cohen  inför senatens bankkommitténs utfrågning om hans nominering.

Cohen reste till Istanbul förra veckan för att stöta turkiska finansiella institutioner och regeringtjänstemän att tillämpa FN-sanktioner, och uppmanade dem att klippa banden till Irans Bank-e- Mellat, en av flera statliga banker som tidigare svartlistade av finansministeriet.

Cohen sade att finansdepartementet också letade efter bevis på om Irans centralbank var direkt involverad i vapenspridning eller finansiering av terrorism. Alla sådana fynd skulle matas in i sina beslut om sanktioner mot Iran, tillade han.