Motståndsrörelsen, Nyheter

EU-delegation kräver oberoende utredning av massakern i Ashraf

Fyra EU-parlamentariker besökte i slutet av april Irak för möten med landets president Jalal Talabani, representantrådet och andra politiska ledare. Brittiske ECR-ledamoten Struan Stevenson, som ledde delegationen talar med oss om utmaningarna på säkerhetsområdet i Irak och efterlyser en oberoende undersökning av massakern i Camp Ashraf liksom bättre politisk representation i regeringen.

I en intervju publicerad på EU:s hemsida av den tredje maj berättar Struan Stevenson, ordförande för EU:s delegation för förbindelserna med Irak, om säkerhetssituationen och besöket i Irak.

Som bekant rapporterade Förenade Föreningar för ett Fritt Iran om besöket och det faktum att delegationen hindrades från att besöka Camp Ashraf, vilket enbart kan tolkas som en mörkläggning av händelserna och vidden av våldsanvändning mot de värnlösa invånarna i Camp Ashraf.

Utdrag från intervjun som  berör Camp Ashraf:

Fråga: Vilket huvudsakligt politiskt meddelande har du med dig från Irak?

Svar: Politiskt, har överenskommelsen om att inrätta en nationell enhetsregering inte uppfyllts. Det handlar om att ge centrala ministerposter (försvar, säkerhet, inrikes) till vissa av de huvudsakliga politiska grupperna. Dessa poster har än så länge inte tillsats och premiärminister Nouri al-Maliki har tagit all makt. Det underminerar hela konceptet med nationell enighet som regeringen skulle ge.

Ett annat problem som dominerade våra diskussioner förra veckan var förra månadens massaker i Camp Asharaf. Parlamentet har antagit två viktiga resolutioner om Camp Asharaf, som uppmanar den irakiska regeringen att lägrets 3 400 obeväpnade iranska dissidenterna ska behandlas utan våld och på ett humant sätt. De har varit där 20 år. Men den 8 april anföll fem divisioner från den irakiska armén lägret och 35 oskyldiga människor dödades.

Det var ett internationellt brott och vi har begärt en helt oberoende utredning i omständigheterna kring massakern. Vi vill att förövarna förs inför internationell rätt.

Långsiktigt kan de här personerna inte vara kvar i Camp Ashraf som är suveränt irakiskt territorium. Vi är för en förhandlingslösning men först måste den irakiska armén dra sig undan från Ashraf. Personer kan repatrieras till de [EU:s] 27 medlemsstaterna, för många av dem har kommit från Europa. FN:s generalsekreterares särskilda sändebud i Bagdad har bett mig att tala med ledarskapet i Paris för lägrets mujaheddin, för att mäkla inledande förhandlingar. Jag reser till Paris i veckan, på onsdag. Vi försöker också att lägga fram en brådskande resolution för debatt i plenum nästa torsdag [12 maj].

Läs hela intervjun här