Motståndsrörelsen, Nyheter

EU-parlamentiker fick inte besöka Camp Ashraf

Den irakiska regeringen har förnekat en delegation från Europaparlamentet att besöka Camp Ashraf, där irakisk militär dödade 35 medlemmar av den iranska oppositionen, Folkets Mujahedin, tidigare denna månad.

Struan Stevenson, brittisk europaparlamentariker och vicepresident för den största partigrupperingen (EEP-ED), som leder EU:s delegation för förbindelserna med Irak, sade att händelserna tidigare denna månad var ett ”brott mot grundläggande mänskliga rättigheter” och ett uttryckt ”förakt för Europaparlamentet”, som hade antagit två resolutioner om Camp Ashraf (Europaparlamentets resolution av den 24 april 2009 om den humanitära situationen för Camp Ashraf-invånarna samt Europaparlamentets förklaring av den 25 november 2010 om Ashraflägret).

Stevenson underströk att delegationen bestående av fyra ledamöter hade möten med höga regeringstjänstemän i Irak och var beredd att medla fram en lösning på dödsläget mellan iranierna och irakiska säkerhetsstyrkor genom att ordna vidarebosättning av lägrets invånare i Europa och USA.

”Men vi är inte beredda att förhandla innan regeringen drar tillbaka sina styrkor och tillhandahåller medicinsk vård för de sårade, sade Stevenson.

Läs delegationens uttalande i full text (engelska)

Stevensons Pressrelease av den 29 April