Nyheter

Kuwaits utrikesminister: Iran cell planerade attacker i Kuwait

Kuwaits utrikesminister sade att en iransk spioncell, som var avslöjad av den arabiska Gulfstaten förra året, övervakade den amerikanska militära närvaron och hade sprängämnen i besittning för att bomba ”strategiska” anläggningar, rapporterar Reuters av den 21 april.

Sheikh Mohammad al-Salem al-Sabah sade till Dubai-baserade Al-Arabiya TV att ”Vi talar om en cell vars uppgift inte var begränsad till att bara övervaka och registrera [amerikansk]militär närvaro som de anser fientliga utan den [deras uppgift] överskred det. De hade sprängämnen och avsikten att spränga vitala kuwaitiska anläggningar. De hade namnen på officerare och extremt känslig information. Detta tyder på onda avsikter att skada kuwaitisk säkerhet”.

OPEC-medlemmen Kuwait står värd för Camp Arifjan, en stor amerikansk logistik bas i öknen söder om huvudstaden vilken fungerar som en anhalt för de amerikanska styrkorna som ska sändas till grannlandet Irak.

En kuwaitisk domstol dömde två iranier och en kuwaitier till döden förra denna månad, anklagade för att tillhöra ett påstått iransk spionnätverk i Kuwait. Fallet har bidragit till spända relationer och ett diplomatiskt envig mellan Kuwait och den Islamiska republiken.

Iran utvisade tre kuwaitiska diplomater tidigare denna månad i en vedergällning efter att Gulf-emiratet tillkännagav att det avser kasta ut tre iranska diplomater i en dispyt över spion anklagelser. Det iranska utspelet kom efter att Kuwait utvisade tre iranska diplomater, enligt en kuwaitisk statstjänsteman.

Kuwaitiska media rapporterade i maj 2010 att myndigheterna hade anhållit ett antal personer, däri kuwaitier och utlänningar, misstänkta för att bedriva spionage för Irans räkning. Rapporter i media gör gällande att dessa individer var anklagade för att samla in information om Kuwaits och USA:s militära anläggningar för Irans Revolutionsgarde.

Sheikh Mohammad underströk att Kuwait är fortfarande intresserad av att hålla goda förbindelser med Iran. ”Vi förkastar helt tanken om att bryta banden (med Iran), sade han, men tillade att Iran måste behandla staterna i Gulfstaternas samarbetsråd som ”suveräna” och inte ”underordnade”.

Irans relationer med de USA-allierade arabgrannarna har förvärrats sedan folkliga uppror slogs ned av regeringsstyrkor.

Gulfstaterna som styrs av sunnimuslimer anklagade shiitiska Iran för att blanda sig i deras angelägenheter efter att Teheran motsatte sig Saudiarabiens och Arabemiratens beslut i mars månad att sända trupper till Bahrain med uppdrag att hjälpa den sunnimuslimska kungafamiljen att kväsa inhemska protester från den shiitiska majoriteten.