Ekonomi, Nyheter

USA inför sanktioner mot nordkoreansk bank för kopplingar till Iran

USA införde sanktioner mot en nordkoreansk bank på tisdagen, anklagad för att ha kopplingar till olaglig vapenhandel och Iran, sade USA:s finansministeriet.

David Cohen sade att ”Bank of East Land” hade kopplingar till Nordkoreas underrättelsetjänster, likt bankerna i Iran.

”Bank of East Land är en viktig kanal för att underlätta Nordkoreas konventionella vapenhandel”, tillade Cohen.

Banken anklagades för att hjälpa en organisation för vapenhandel kallad Green Pine, vilken har kopplats till en topptjänsteman inom nordkoreanska underrättelsetjänsten, ”Reconnaissance General Bureau”.

USA:s finansdepartement sade att den nordkoreanska banken hade hjälpt Green Pine under 2007 och 2008 med att genomföra transaktioner till Bank Melli och Bank Sepah, två iranska banker som är föremål för amerikanska sanktioner sedan en tid tillbaka.

Påståendena höjer misstankarna om att amerikanska konkurrenter, Nordkorea och Iran, samarbetar aktivt för att kringgå internationella vapen sanktioner.

Påståendena höjer misstankarna om ett aktivt och tilltagande samarbete mellan de amerikanska konkurrenterna, Nordkorea och Iran, för att kringgå internationella vapensanktioner.

Irans största bank, Bank Melli, finns sedan 2007 på USA:s lista över sanktionerade företag som stödjer Irans påstådda kärnvapenambitioner. Banken anklagas dessutom för att tillhandahålla och underlätta banktjänster för iranska militära elitsyrkan Revolutionsgardet.

Bank Sepah har anklagats av amerikanska departementet ”för att vara den ekonomiska grundbulten för Irans missilupphandlingsnätverk.”