Nyheter

Ahmadinejad anklagar USA för att skapa spänning mellan Iran och Arabländerna

Prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, anklagade på måndagen USA för att vilja skapa spänningar mellan Iran och arabländerna, efter att Gulfstaterna uppmanade den iranska regimen att sluta blanda sig i deras angelägenheter.

”Amerika och dess allierade försöker skapa en iransk-arabisk konflikt, de försöker slå split mellan shiiter och sunniter … men deras plan kommer att misslyckas,” sade den hårdföra presidenten vid Irans årliga militärparad, där militären visade ett urval av hemtillverkade missiler.

”Amerika är inte en ärlig vän och observera att  de har dragit svärd mot sina egna vänner, de som har offrat sig för Amerika”, sade Ahmadinejad  i ett tal som direktsändes i den statliga televisionen.

”Amerika har gjort det för att försvara sina intressen. Men de bör veta att de inte har någon plats bland nationerna” sade Ahmadinejad .

Hans senaste utbrott kommer en dag efter att de sex medlemsstaterna i Gulfstaternas samarbetsråd, GCC, som alla styrs av sunnimuslimer, uppmanade den iranska regimen att upphöra med sina ”inblandning” i GCC.

Gruppen påkallade i ett uttalande ”det internationella samfundet och (FN:s) säkerhetsråd att vidta nödvändiga åtgärder mot iranska flagranta inblandningar och provokationer som syftar till att skapa oenighet och förstörelse bland GCC-staterna.

I en separat handling hotade Saudiarabien på söndagen att kalla hem sina diplomater från Teheran om inte de var bättre skyddade.

Iranska studenter demonstrerade för en vecka sedan utanför den saudiska ambassaden i Teheran för att fördöma Riyadhs militära intervention i Bahrain och ”morden”  på bahrainska medborgare, enligt  rapporter från den officiella nyhetsbyrån IRNA .

Iran, ett övervägande shiamuslimskt land, har vid upprepade tillfällen fördömt avsändande av saudiska trupper till Bahrain ämnad att stödja tillslagen mot demonstrationerna i landet där shiiter utgör majoriteten av befolkningen.

Ahmadinejad tillade även att den ”sionistiska” ledaren i USA skulle misslyckas i sina försök att rädda ”den sionistiska regimen” i Israel.

Den iranske presidenten förutspådde också ett ”nytt Mellanöstern” skulle dyka upp och att det skulle inte domineras av USA och Israel.

”De söker ett nytt Mellanöstern. Visst, folket i regionen vill också ha ett nytt, men med Guds nåd kommer ett nytt Mellanöstern utan amerikanska dominansen och utan förekomsten av den sionistiska regimen att förverkligas, sade han.