Nyheter

Iran assisterar Syrien att slå ner demonstranter

Iran bistår Syrien med att undertrycka pro-demokratiska demonstranter genom att tillhandahålla utrustning ämnad att slå ned protester och övervaka oppositionsgrupper, skriver Wall Street Journal på torsdagen, med hänvisning till amerikanska tjänstemän.

Teheran har redan börjat leverera en mängd kontrollutrustningar till syriska myndigheter, och fler leveranser förväntas, sade en icke namngiven tjänsteman i Obama-administration, rapporterade tidningen.

Bedömningen baserat på avlyssnad kommunikation mellan iranska tjänstemän visade även att Teheran försöker stödja shiitiska grupper i Bahrain och Jemen samt destabilisera USA:s allierade i dessa länder, sade tidningen.

”Vi tror att Iran bistår den syriska regeringen avsevärt i landets ansträngningar att undertrycka sitt eget folk”, sade den amerikanske tjänstemannen och tillade att Teheran delar med sig av sina lärdomar från tillslagen mot egna demonstranter som krävde iranska presidenten, Mahmoud Ahmadinejads avgång efter valet 2009.

De iranska myndigheterna tillhandahåller även Damaskus med tekniskt stöd för att övervaka online-kommunikation från oppositionsgrupper vilka utnyttjas för att organisera protester, sade amerikansk försvarstjänsteman till WSJ.

Omfattande protester har skakat Syrien under de senaste fyra veckorna. Demonstrationerna spred sig till en andra stad Aleppo på torsdagen efter en helg präglad av konfrontationer mellan säkerhetsstyrkor och aktivister, vilket enligt  människorättsaktivister krävde 30 civila offer.