Motståndsrörelsen, Nyheter

Journalister hindras från att tala med invånarna i Camp Ashraf

Reportrar utan gränser, fördömer mörkläggningen av händelserna i Camp Ashraf som oacceptabla, enligt ett uttalande av den 11 april publicerad på sin hemsidan.

Uttalandet tillägger att ”säkerhetsstyrkorna nekar journalister tillträde till lägret för att dölja övergreppen mot civila. Alla som försöker ta fotografier av sammandrabbningarna attackeras på ett systematiskt och målinriktat sätt”.

Irakiska myndigheterna har förbjudit journalister att besöka lägret sedan juli 2009, efter sammandrabbningar mellan irakiska säkerhetsstyrkorna och lägrets invånare och länkar till en artikel på deras hemsida med titeln ”Journalists detained for trying to cover army operations in Camp Ashraf” (journalister anhållna för att ha försökt rapportera om militära operationer i Camp Ashraf).

Artikeln av den 5 augusti 2009 rapporterar om att ”åtta irakiska journalister som arbetar för lokala och internationella medier nekades inträde till Camp Ashraf den 1 augusti och dagen därpå har flera journalister fängslats för fyra timmar och deras utrustning var tillfälligt konfiskerade.

Inte vid något tillfälle sedan början av den irakiska arméns operationer i lägret den 28 juli har journalister släppts in i området för att filma deras verksamhet eller för att intervjua familjer och offer” skriver Reportrar utan gränser med hänvisning till en liknande attack mot de försvarslösa invånarna i Camp Ashraf mellan 28-29 juli 2009.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) kan inte tolka detta på annat sätt än att irakiska armén har något att dölja när den försöker hindra sanningen från att komma ut. Detta kan enbart betraktas som ett försök att dölja omfattningen av dess brutala attack mot lägerinvånarna i Ashraf och ett försök att vilseleda världsopinionen genom att hindra oberoende rapportering från händelserna.