Artikel

Hon såg sin bror dödad på Youtube

Läs mer om detta på Metros nätupplaga  ”Hennes bror blev dödad i fristaden”.

Expressen – GÖTEBORG/BAGDAD. I fredags fick Atefeh M Sebdani, 25, sitt livs chockbesked i en Youtube-film från Irak. Där låg fosterbrodern – göteborgaren Hannif, 28, – mördad i en blodpöl. – Sverige och Carl Bildt måste reagera mot det här blodbadet, säger hon till GT.

Under en irakisk militärattack mot flyktinglägret Camp Ashraf i norra Irak i fredags dödades göteborgaren Hannif Taghizadeh. I lägret bor 3 500 personer från NCRI, folkets mujahedin, en stor del av den persiska exiloppositionen som kämpar mot regimen i Teheran.
Irakisk militär gick av okänd anledning in i Camp Ashraf och ska ha mördat 33 personer och skadat uppemot 300 under angreppet mot de obeväpnade iranierna.

Låg i blodpöl

Morgonen efter anfallet kablades bilderna ut via Youtube. På en 22 sekunders videosekvens såg Atefeh M Sebdani sin bror ligga livlös, till synes död, i en stor blodpöl.
– Ärligt talat försöker jag att inte känna efter om vad jag tänker om det här, på ett personligt plan. Jag skulle inte orka med då, säger hon till GT.
Hon växte upp med sin fosterbror i Grimmered i västra Göteborg. Där pluggade Hannif Taghizadeh på Flatåsskolan, Frölundagymnasiet och Göteborgs universitet.
– Sedan ville han resa ner och kämpa för ett fritt Iran, säger Atefeh M Sebdani.

Föräldrarna kvar

En kamp som fick ett tragiskt slut tidigt på fredagsmorgonen.
Hannif blev 28 år gammal.
Regimen i Iran har hyllat dådet och nu är Atefeh – vars biologiska föräldrar är kvar i lägret – orolig för nya anfall.
Vädjar till UD

I går försökte hon vädja till politiker vid riksdagen och utanför UD för att Sverige ska ta avstånd från attacken.
Idag kommer anhöriga till invånare i Camp Ashraf och familjemedlemmar till mördade och skadade att samlas på Mynttorget i Stockholm. De vill fortsätta uppmana riksdagsledamöter och regering att fördöma attacken mot lägret.
– Min värsta fruktan är att de kommer skjuta ihjäl alla i lägret. Det kan hända om inte världen ryter ifrån, säger Atefeh.

UD vill inte bekräfta att svensken dödats

STOCKHOLM. Enligt uppgifter från Irak ska Hannif Taghizadeh vara den enda EU-medborgare som omkommit under anfallet mot Camp Ashraf. Men en Youtube-film räcker inte som bevis för UD. – Vi måste få tillträde till området för att göra egna bedömningar på plats, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

Tre dygn efter attacken mot Camp Ashraf har Utrikesdepartementet inte lyckats bekräfta om en svensk medborgare dog under anfallet.
– Vi känner till att detta ska ha ägt rum men detaljerna har vi inte fått klarhet i, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.
Ett tiotal personer i Camp Ashraf ska vara svenska medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.

”Olika uppgifter”Men om fler av dem skadats eller omkommit är oklart.
– Där har vi olika uppgifter också. Fokus för vårt intresse handlar om att en svensk ska ha dödats där, säger Zetterman.
Att en svensk medborgare blivit dödad av irakisk militär, är det inget som Carl Bildt tänker kommentera?
– Det kan det absolut vara om vi får något sådant bekräftat och ännu har vi inte fått, säger Anna Charlotta Johansson, utrikesminister Carl Bildts presssekreterare.

Av Markus Hankins
markus.hankins@gt.se

http://gt.expressen.se/nyheter/1.2399234/hon-sag-sin-bror-dodad-pa-youtube