Artikel

Tysnad till vilket pris

Sverige måste bryta tystnaden och fördöma den brutala attacken mot civila i Ashraf

 

Irakisk militär attackerade under fredag morgon den 8:e april lägret Camp Ashraf i Irak. Lägret var länge bas för den iranska motståndsrörelsen, men lägerinvånarna gick med på att avväpnas av USA efter invasionen av Irak 2003 – mot löfte om amerikanskt beskydd. Fredagens massaker i Camp Ashraf  ledde till att 35 människor varav 8 kvinnor mördades, däribland en svensk medborgare. Antalet skadade uppgår till 325 människor, där är tillståndet kritisk för minst 19 av de skadade och dessa är i behov av omedelbar vård.

Iranska kvinnosamfundet i Sverige, tillsammans med andra svensk-iranier, uppmanar Sveriges Utrikesdepartement att fördöma den blodiga attacken mot invånarna i Camp Ashraf och att verka för vidtafandet av nödvändiga åtgärder, till exempel att stationera en permanent FN-övervakningsgrupp i lägret ämnad att förhindra framtida blodbad i Camp Ashraf. USA har ett ansvar att skydda lägerinvånarna enligt deras skriftliga överenskommelse som har ingåtts med varje invånare i Camp Ashraf.

Vi förväntar oss att Ni, den svenska regeringen, ska införa en betydligt hårdare politik mot den terroristiska regimen i Iran som hotar hela världen. Detta måste göras bland annat genom att ni bryter tystnaden och tar ställning mot den mordiska attacken mot invånarna i Camp Ashraf som resulterade i fredagens massmord. Flera års dialog med den Iranska regimen har inte lett någonstans och detta har belönat den iranska regimen med än mer fria händer till att öka sitt inflytande över Irak och i mellanöstern. Tiden är nu mogen för en skarpare politik, till att stå på det iranska folkets sida genom att vara solidarisk med det iranska folkets legitima motståndsrörelse i Camp Ashraf och att stoppa den alltjämt pågående massakern mot lägerinvånarna som sker enbart på order av mullorna i Iran.

Vi uppmanar den svenska regeringen att i likhet med den norska och brittiska regeringen fördöma attacken mot Camp Ashraf. De ansvariga bör efterlysas för brott mot mänskligheten och föras till den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Vi  kräver även att världssamfundet skall agera kraftfull så att de sårade i Camp Ashraf snabbt får vård innan fler avlider av sina skador.

Vi ser fram emot att Sverige i denna situation tar ett ordentligt politiskt ansvar och gör allt för att förhindra en fortsatt och upprepad humanitär katastrof i Camp Ashraf.

Stockholm 2011-04-11

Iranska Kvinnosamfundet i Sverige

Ameneh Moaveni IKSS:s ordförande

ikss20000@gmail.com