Motståndsrörelsen, Nyheter

Amerikanska UD: Irakiska armén initierade attacken

Amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande av den 8 april att ”den amerikanska regeringen är djupt bekymrad över rapporterna om döda och skadade till följd av morgonens sammandrabbning vid Camp Ashraf. Även om vi inte vet exakt vad som hände i Ashraf tidigt i morse, denna kris och förlust av liv inleddes av regeringen i Irak och den irakiska militären.

Amerikanska kongressledamöter Ros-Lehtinen, Berman fördömde våldet mot Camp Ashraf-invånarna i ett gemensamt uttalande av den 8 april. Ileana Ros-Lehtinen (R-FL), ordförande i representanthusets utrikesutskott, och Howard L. Berman (D-CA), sade att ” Vi fördömer alla former av våld mot invånarna i Ashraf, och uppmanar Iraks regering att omedelbart bekräfta och tillmötesgå sina skyldigheter att garantera deras säkerhet och välbefinnande”.

Struan Stevenson, brittisk ledamot i Europaparlament och ordförande för Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Irak sade i ett pressmeddelande av den 8 april att ”de avsiktliga attackerna mot obeväpnade flyktingar genom dussintals bepansrade fordon och hundratals tungt beväpnade trupper under direkt order av premiärministern Nouri Al Maliki, är ett humanitärt brott, vilket rankas bland de värsta som begåtts detta århundrade”

FN, som har upprätthållit en konstant övervakning av lägret sedan tillbakadragande av amerikanska militärens beskydd, måste nu inleda en fullständig utredning för att säkerställa att alla inblandade i detta illdåd, inklusive ministrar, militära befälhavare och även vanliga soldater som ansåg det lämpligt att öppna eld mot obeväpnade män och kvinnor, lagförs inför en internationell domstol”.