Nukleärt, Nyheter

Ännu en hemlig kärnanläggning i Iran avslöjad av oppositionen

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade på torsdag ännu en hemlig fabrik som tillverkar högteknologiska utrustningar för Irans nukleära program. Oppositionsgruppen sade vidare att anläggningen är maskerad som en verktygstillverkningsfabrik.

NCRI sade att den påstådda anläggningen tillverkar centrifugsdelar för Irans urananrikningsprogram och är nära knuten till Irans försvarsdepartement. Iran har redan tillverkat komponenter för 100 000 centrifuger, vilket är långt mer än vad som behövs för att förse landets kända urananläggningar.

”Detta är en tydlig indikation på att det finns andra hemliga platser där ute, antingen under uppbyggnad eller kanske redan avslutade” sade Alireza Jafarzadeh, en konsult och tidigare talesman för NCRI, till journalister efter att ha avslöjat satellitbilder på sajten som ligger beläget 130 km väster om Teheran.

Tjänstemän vid det Internationella atomenergiorganet, IAEA, känner till sedan länge att Iran har fabriker som tillverkar centrifugsdelar. Men iranska tjänstemän har aldrig tillåtit FN:s inspektörer att besöka dessa anläggningar eller ens tillkännagivit var de finns.

NCRI identifierade en byggnadskomplex bestående av tre byggnader i ett litet industriområde som Irans största produktionsanläggning för centrifugsdelar, sedan 2006. Detta byggnadskomplex går under namnet ”Taba” och är under strikt bevakning, sade Jafarzadeh enligt rapporter från Washington Post.

NCRI och dess största medlemsorganisation har avslöjat hemliga iranska kärnanläggningar tidigare. Den iranska oppositionen var först med att avslöja Irans underjordiska urananrikningsplats i Natanz.

Jafarzadeh sa att gruppen har delat med sig av den nya informationen med både den amerikanska regeringen och IAEA. Han uppmanade Iran att ge FN-inspektörer fritt tillgång till Taba-anläggningen för att undanröja alla misstankar kring vilken funktion anläggningen uppfyller. Det fanns inga omedelbara reaktioner på NCRI:s påstående från USA eller FN-tjänstemän.

”Det enkla sättet att kontrollera detta är att öppna anläggningen för IAEA så att de kan inspektera den”, sade Ali Jafarzadeh.

Iran, som insisterar på att dess nukleära program är helt fredligt, hävdar att landet inte har någon som helst skyldighet under internationella avtal att öppna upp sina anläggningar för centrifugproduktion till utomstående för inspektioner.