Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s människorättsorgan godkänner utredare för Iran

FN:s råd för mänskliga rättigheter enades på torsdagen kring ett förslag, på initiativ av Sverige med stöd från USA, om att inrätta en FN-utredare för mänskliga rättigheter i Iran, den första på en decennium.

Församlingen i Genève som omfattar 47 nationer godkände resolutionen med 22 röster för, 7 emot och 14 nedlagda röster, meddelade rådets president, thailändska ambassadören Sihasak Phuangketkeow.

Rådet uttryckte oro över Irans tillslag mot oppositionen samt den ökade användning av dödsstraff och uppmanade den Islamiska republiken att samarbeta med FN:s särskilda sändebud.

”Förenta staterna och andra partner mycket bekymrade över situationen i Iran där respekten för mänskliga rättigheter har försämrats dramatiskt under de senaste åren”, sade USA:s ambassadör för mänskliga rättigheter, Eileen Donahoe, i ett tal innan omröstningen.

FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon, sade tidigare denna månad att Iran hade intensifierat sina tillslag mot motståndare och avrättningar av politiska fångar, narkotikasmugglare, och unga brottslingar.

Under ett tal inför rådet förra månaden, några dagar efter att Washington hade infört nya sanktioner mot Iran för landets nukleära program uppmanade USA:s utrikesminister, Hillary Clinton, rådet att tillsätta en särskild landrapportör för Iran med uppdrag att undersöka människorättssituationen i landet.

Rådets föregångare, kommissionen för mänskliga rättigheter, hade särskilda rapportörer för Iran mellan åren 1984 till 2002. Men Iran har sedan dess underlåtit att samarbeta på ett meningsfullt sätt med FN:s MR-råd, säger FN-tjänstemän och diplomater.

Landrapportören för Iran tillsätts officiellt i samband med MR-rådets 17:e ordinarie möte i juni 2011.