Nyheter

Iran kritisk mot FN-resolutionen mot Libyen, av rädsla för sitt öde

Prästerskapets styre i Iran har under senaste dagarna iscensatt en förtalskampanj mot internationella samfundets militära insatser för att förhindra en trolig massaker på det libyska folket. Iranska regeringstjänstemän och högt uppsatta ledare inom prästerskapet motsätter sig allt mer högljutt de pågående internationella insatserna i försvar av civilbefolkningen i landet, av rädsla för ett liknande öde som den libyska diktaturen.

Talesperson för prästerskapets utrikesdepartement sade i ett uttalande under veckan att historien om ”att kontrollera länder under ockupation av förtryckta nationer har alltid visat att deras intentioner måste ses med tvivel och misstänksamhet”.

Statliga medier som Khabar Online skriver med hänvisning till internationella insatser i Libyen, ”Ondskans axelmakter USA, Storbritannien och Frankrike har tagit till det militära alternativet av rädsla för en populär regering i Libyen.”

Regimens officiella nyhetsbyrå IRNA påstår i sin rapportering från insatserna att Frankrikes flyganfall mot libyska mål ”bryter mot fransk lagstiftning”.

Nyhetsbyrån gick även till hårt angrepp mot FN-säkerhetsrådets resolution som bemyndigar militära insatserna mot den libyska diktatorn och påstod att formuleringarna i resolutionen är så otydliga att den tillåter västländerna att ”attackera vilka mål som helst, var helst i Libyen”.