Nyheter

Iran-Nowrouz firande vid Persepolis skapar splittring

Meningsskiljaktigheterna över firandet av det iranska nyåret, Nowrouz, vid Persepolis i Shiraz fortsätter att skapa splittring mellan prästerskapets makthavare och vållar starka motsättningar bland topparna inom makteliten.

Revolutionsgardets befälhavare har uttryckt antagonism mot den planerade ceremonin vid Persepolis, en forntida ruinstad från Akemenidernas tid i Shiraz. Men under tisdagen meddelade prästmannen Mohieddin Haeri Shirazi, en medlem av prästerskapets expertråd, att den högste anlige ledaren Khamenei har godkänt planerna.

Festligheterna, som har anordnats av presidentens kansli, har fått starkt kritik från den hårdföra fraktionen i landet vilka hävdar att firandet vid Persepolis skulle vara en oklok påminnelse av shahens senaste firande som hölls på platsen 1973, anordnad för att markera 2500 år av monarki i Iran.

Presidentens kansli har via sin webbplats för Nowrouz festligheter meddelat att den högste andliga ledarens medgivande innebär att det inte finns något utrymme för argument vilket betyder att festligheterna vid Persepolis kommer att fortsätta som planerat.

Brigadgeneral Gholam Gheiratparvar, en befälhavare för revolutionsgardet i Fars-provinsen, berättade för en reporter i Shiraz att han kände ”en olycksbådande känsla av hot” när det gäller att hålla en musikfestival i Shiraz och krävde att det planerade Nowrouz-programmet skulle ställas in.

”I början av det nya året, istället för att föra människor närmare våra martyrer och deras ideal, vill ni leda dem mot nationella festivaler”, sade Gheiratparvar. ”Vi kommer säkerligen inte tillåta ett återupplivande av det mörka minnet av monarkins 2500-års firande i Fars-provinsen”.

Enligt nyhetsbyrån Fars, har ”ett antal studentorganisationer” meddelat sin avsikt att motverka Nowrouz festligheterna vid Persepolis med en ” marsch i skrud.”

Det planerade Nowrouz-firandet i Shiraz har även förargat flertalet lokala prästmän. Guvernören i Fars-provinsen har emellertid uppmanat alla att ”respektera Nowrouzs rena traditioner”.

Nowrouz, som är en tradition som går tillbaka tusentals år före islamsankomst till Iran, har alltid orsakat en djup splittring inom den islamiska republikens överhet. Prästerskapets styre har i decennier försökt underminera och utrota denna tusenåriga tradition, dock utan större framgång.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) ser detta försök från iranska regeringen som ett desperat tilltag för att ge sken av att man håller om iranska traditioner och värderingar vilket i verkligheten går stick i stäv mot prästerskapets brutala agerande gentemot sin egen befolkning.