Motståndsrörelsen, Nyheter

F.d. topptjänstemän från USA, uppmanar till att erkänna iranska oppositionen

Vid en konferens anordnad av den iranska oppositionsrörelsen på söndag i Berlin, 19 mars, krävde flera tidigare amerikanska ämbetsmän från både det civila samhället och militären att USA skulle avföra Folkets mojahedin från listan över terroristorganisationer.

”Fru utrikesminister, avför Folkets mojahedin från denna lista”, sade f.d. FBI-chefen, Louis Freeh (1993-2001), i en uppmaning till den amerikanska utrikesministern, Hillary Clinton.

Han sa dessutom att han hoppades på att Clinton skulle en dag träffa Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådets valda president, precis som USA träffade de libyska dissidenterna under den gångna veckan. Iranska nationella motståndsrådet där Folkets mojahedin är den största medlemmen, är en koalition av den iranska oppositionen i exil som strävar efter och som arbetar för ett fritt och demokratiskt Iran.

Även tidigare justitieministern, Michael Mukasey, uppmanade till att stryka Folkets mojahedin från listan och tillade att ett sådant beslut skulle göra det möjligt för organisationen att samla in pengar i USA samt att hyra satellitnät för att kunna sända TV-program till Iran.

”Det är dags att vi skakar av oss vårt eget hyckleri”, sade han och förklarade varför Folkets mojahedin initialt hade blivit placerade på terroristlistan 1997. Washington svartlistade gruppen på order av Iran för att öppna en dialog med regimen och behöll organisationen på listan eftersom Iran hotade med att attackera amerikanska soldater i Irak, tillade han.

Mitchell Reiss, f.d. planeringschef på utrikesdepartementet bekräftade förklaringen. Han tillade att ”Jag kan försäkra er om att stödja den iranska oppositionen skulle stärka vår förhandlingsposition snarare än att försvaga den”.

Leo Dautzenberg (ledamot i tyska förbundsdagen 1998-2011) överlämnade ett uttalande med krav på att införa ett humanitärt beskydd för iranska oppositionella i Camp Ashraf, att avföra Folkets mojahedin från USA:s terrorlista samt för att stoppa avrättningarna i Iran. Uttalandet som var överlämnad till Maryam Rajavi, hade fått stöd av 150 ledamöter från den tyska förbundsdagen.

Leo Dautzenberg överlämnar uttalandet från tyska förbundsdagen till Maryam Rajavi

Andra deltagare vid denna konferens inför det iranska nyåret, Nowrouz, vilka hade anföranden till åhörarna inkluderade följande.

Howard Dean, guvernör i delstaten Vermont (1991-2003) och partiordförande för Demokraterna (chairman of the Democratic National Committee) 2005-2009. General Peter Pace, en pensionsavgången fyrstjärnig general i USA:s marinkår. Han var vice försvarschef mellan åren 2003-2005 och den förste från marinkåren att bli försvarschef (2005-2007) i USA. General Hugh Shelton, en pensionsavgången general i USA:s armé och USA:s försvarschef mellan åren 1997-2001. Sid Ahmed Ghozali, Algeriets f.d. premiärministern. Patrick Kennedy, son till den avlidne senatorn Edward ”Ted” Kennedy, ledamot av USA:s representanthus mellan åren 1995-2011. Gesine Schwan, medlem i Tysklands socialdemokratiska parti där partiet har nominerat henne två gånger som kandidat för det federala presidentvalet. Günter Verheugen, EU-kommissionär (1999-2009) och tidigare biträdande utrikesminister. Otto Bernhardt, finanstalesman för Kristdemokratiska/socialdemokratiska gruppen vid tyska förbundsdagen (2005-2009) och en ledamot i styrelsen för Konrad Adenauer-stiftelsen. Professor Christoph Degenhardt, jurist och advokat.

Maryam Rajavi håller sitt anförande vid konferensen i Berlin, med temat stöd folkresningar i Iran och invånarna i Camp Ashraf

Hillary Clinton:USA stöder iranska folkets kamp för demokrati

Prästerskapets avsättning, grundläggande för ett demokratiskt MellanösternF.d. konferesns i Paris

F.d. amerikanska tjänstemän: Stöd den iranska oppositionen. konferens i Bryssel

Domstol i USA: Att behålla Folkets Mojahedin på terroristlista saknar bevis