Nukleärt, Nyheter

Kärnvapenmaterial till Iran beslagstagen

Singapour hamn

Sydkorea och Singapore har beslagtagit misstänkta vapen- och nukleära material på väg till Iran, en transport som bryter mot FN:s sanktioner mot Islamiska republiken, sade diplomater torsdagen.

Både beslagen gjordes under det senaste halvåret, men avslöjas först nu. Beslagen är det senaste i raden av försök på en växande lista av påstådda iranska försök ämnad att kringgå och bryta ett internationellt vapenembargo. Detta har medfört att påtryckningarna för att skärpa sanktionerna mot Iran har ökat, sade diplomaterna.

”Sydkoreanska myndigheterna hittade mer än 400 misstänkta tuber i en jetlast på Seouls flygplats i december, säger en diplomat till AFP, med stöd av uppgifter från en rapport till FN:s Iran sanktionskommitté. Tuberna kan användas för kärntekniska anläggningar, tillade diplomaten

”I september hittades aluminiumpulver, som kan användas för raketer, på ett fartyg i Singapores hamn”, sade diplomaten.

I båda fallen var produkterna avsedda för Iran.

En inflytelserik senator sade på onsdagen att Iran arbetar ”på allvar” för att utveckla kärnvapen.

”Jag kan inte säga så mycket i detalj, men det är ganska tydligt att de fortsätter att arbeta seriöst på ett kärnvapenprogram”, sade den oberoende senatorn, Joe Lieberman, som är ordförande i senatens Homeland Security kommitté, till AFP.

I februari berättade en amerikansk tjänsteman för AFP, på villkor att förbli anonym, att amerikanska underrättelsetjänster tror att Irans ledare är har kört fast i debatten om huruvida utveckla kärnvapen. Han tillade att sanktionerna har förvärrat dessa meningsskiljaktigheter bland ledarna.