Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN-chefen: Iran intensifierar förtrycket samt antalet avrättningar

Iran har intensifierat sitt förtryck av människorättsförsvarare, journalister, oppositionen, politiska fångar samt unga kriminella, sade FN-chefen Ban Ki-moon på måndag i en rapport som kommer att presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter i nästa vecka.

Rapporten från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttrycker även oron över förekomsten av spöstraff, amputation samt fortsatt tillämpning av dödsstraff genom stening mot män och kvinnor för påstått äktenskapsbrott. Journalister, bloggare och försvarsadvokater har blivit arresterade eller hindrade från att utöva sitt arbete.

”Sedan den senaste rapporten från generalsekreteraren till Generalförsamlingen den 15 september 2010, har situationen för mänskliga rättigheter i Iran präglats av ett intensifierat förtryck mot människorättsaktivister, kvinnorättsaktivister, journalister och regeringsmotståndare”, tillägger Ban Ki-moon i sin rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

”Generalsekreteraren har varit djupt bekymrad över rapporter om ökade avrättningar, amputationer, godtyckliga arresteringar och fängslanden, orättvisa rättegångar och förekomsten av tortyr samt övervåld mot människorättsaktivister, advokater, journalister och oppositionsaktivister”.

Rapporten pekar i synnerhet på en ”dramatisk ökning av antalet avrättningar”, sedan början av 2011 med minst 66 verkställda avrättningar enbart under januari månad, enligt siffror från iranska presskåren. Ban hänvisar också till en ”oroande trend … med ökat antal fall där politiska fångar anklagas för mohareb (fiendskap mot Gud). Ett brott som är belagd med dödsstraff”.

Rapporten belyser även fallet med tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani. En domstol dömde henne till avrättning genom stening för äktenskapsbrott, men verkställandet av domen sköts upp förra året efter en internationell proteststorm. Hennes dom omvandlades dock till avrättning genom hängning och hon riskerar fortfarande att bli hängd som en medbrottsling till mordet på sin make. Hon greps i 2006.

”Trots ett moratorium mot stening, kungjord av chefen för rättsväsendet under 2002, fortsätter rättsväsendet att döma både män och kvinnor till avrättning genom stening”, enligt rapporten.

Ban Ki-moon sade att han hade tagit upp frågan om begränsningar för människorättsaktivister samt användningen av dödsstraff, med generalsekreterare för Irans högsta råd för mänskliga rättigheter, Mohammad Javad Larijani, under samtalen i New York i november förra året.

Larijani, hävdade vid en rättslig debatt i december, att stening inte bör klassificeras som en avrättningsmetod utan snarare en form av bestraffning, vilken faktiskt är tämligen ”mildare” eftersom hälften av alla människor överlever, FN citerade honom med att ha sagt.

FN-chefen noterar även att hemställan från flera särskilda rapportörer, bland annat för tortyr, eller åsiktsfrihet, om att besöka landet hade förblivit obesvarade.

Fastän Teheran hade utfärdat en stående inbjudan till alla medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter under 2002, ”förblir alla hemställan utestående”, säger Ban i sin rapport. FN:s generalsekreterare beklagade det låga antalet svar från Teheran till de brev som hade  skickats av dessa FN-experter.

Medan dessa FN-experter har skickat omkring 38 brev till Iran under 2010, svarade Teheran endast till sex kommunikationer under 2010.

”Generalsekreteraren beklagar att inga besök har ägt rum sedan 2005 och uppmanar regeringen att understödja och prioritera deras begärda besök av landet så att de kan göra mer omfattande bedömningar”, sade Ban. Den 18-sidiga rapporten ”uppmanar iranska regeringen att stärka sitt samarbete med FN:s råd för mänskliga rättigheter i just detta område”.

Västerländska diplomater försöker samla ihop tillräckligt med stöd för att lägga fram en resolution innan slutet för denna session i FN:s råd för mänskliga rättigheter, den 25 mars, vilken föreslår ett inrättande av en särskild FN-rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

USA trycker på för resolutionen i rådet, som kommer att kritisera Iran för dess kraftåtgärder samt etablera den första FN-utredaren för mänskliga rättigheter i den islamiska republiken på ett decennium. En svensk resolution, stödd av Washington, väntas gå till omröstning den 24 eller 25 mars.