Motståndsrörelsen, Nyheter

FN och USA uppmanas att beskydda invånarna i Camp Ashraf

Camp Ashraf i Irak, hemvist för 3 400 medlemmar av den största iranska oppositionen folkets mojahedin

Förespråkare för mänskliga rättigheter sade på onsdag att FN och USA bör tillhandahålla beskydd för invånarna i Camp Ashraf som irakiska regeringen vill upplösa.

Det berättade de under ett möte i anslutning till mötet i FN: s råd för mänskliga rättigheter på onsdag att snabba åtgärder var nödvändiga för att avvärja en tragedi som kan leda till döden för många exilinvånare i Camp Ashraf norr om Bagdad, rapporterar Reuters av den 9 mars.

”Både USA och FN bör återuppta beskyddet av dessa värnlösa människor. Detta är en fråga om moral, plikt och ära”, säger Paddy Ashdown, tidigare FN-chefen i Bosnien och en gång ledare för Storbritanniens liberaldemokratiska parti.

”En tragedi är upptänkligt om vi inte agerar nu”.

Algeriets f.d. premiärministern Sid Ahmed Ghozali sade att de ungefär 3 400 personerna som har varit bosatta i Ashraflägret sedan 25 år tillbaka har rätt till beskydd enligt internationell humanitär rätt och Irak bör stoppa sitt försök att driva bort dem.