Folkliga protester, Nyheter

Regimkritiska protester på flera platser i Teheran och andra städer

Minst två kvinnor var arresterade vid Laleh Park och 20 ungdomar vid Enghelab Street (revolutions vägen), enligt de tidiga rapporterna.

Flera regimkritiska protester har rapporterats från flera städer runt om Iran, i samband med högtidlighållandet av internationella kvinnodagen på tisdag, den 8 mars. De flesta rapporter kommer från huvudstaden Teheran för tillfället då internetkommunikationen är starkt begränsad och utländska journalister får inget arbetsvisum i landet för att rapportera från protesterna.

Demonstranter vid Ferdowsi Square samt Karegar och Amir-Abad streets i Teheran protesterade genom regimkritiska slagord. Mellan Enghelab och Vali Asr kunde man bevittna en stor folkmassa, i huvudsak kvinnor emligt rapporter till FFFI.

Grupper av styrkor tillhörande revolutionsgardet gick till attack mot demonstranterna som hade samlats mellan Park Laleh och Karegar Street på tisdag eftermiddag, lokaltid. Minst två kvinnor greps i Laleh Park.

Enligt rapporter var en stor folkmassa samlad vid Enghelab Street, 18:45 lokaltid, på väg mot Eskandar-e Shomali. Minst 20 ungdomar har gripits. Prästerskapets säkerhetsstyrkor försöker skrämma bort kvinnorna från gatorna genom att attackera dem under förevändning av ”olämplig klädsel” (brott mot landets sedlighetslagar).

I Shiraz är Molla Sadra Street överfyllda med människor. Bilförare har iscensatt en egen demonstration genom trafikstockningar med en konsert av tutande bilar. Säkerhetsstyrkor närvarande vid platsen hade fått panik och löpte amok mellan bilarna samtidigt som man krossade bilrutorna godtyckligt och egenmäktigt, enligt ögonvittnes rapporter.

I Isfahan, har en folkmassa samlats i Mir gatan för att protestera mot prästerskapets diktatur.