Nyheter

Iran hotar att bojkotta London-OS

Iran har protesterat mot den redan kontroversiella logotypen för Olympiska spelen 2012, som säger att loggan är rasistisk och stavar ordet ”Sion”  rapporteradeen ILNA nyhetsbyrån på måndagen.

Irans nationella olympiska kommitté har skrivit till den internationella olympiska kommittén (IOK)  att ”användandet av ordet Zion i logotypen är en vanhedrande handling” och hotar att bojkotta OS.

Mohammad Aliabadi, chef för den nationella olympiska kommittén i den islamiska republiken, sade att logotypen var att undergräva händelsen och anklagade den brittiska arrangörerna av ägna sig åt ”rasism”, rapporterar ILNA .

”Tyvärr, vi alla bevittnar att de kommande olympiska spelen … står inför en stor utmaning,  det har definitivt gett upphov av vissa människors rasistiska anda”sade Aliabadi  i ett brev till IOK-presidenten Jacques Rogge.

Sion är en  är ett annat namn på området runt Jerusalem, och har historiskt använts av dem som förespråkat bildandet av en judisk stat i nuvarande Israel.

En taleskvinna för IOK   sade: ”London 2012 logotypen representerar år 2012, inget annat Det lanserades 2007 efter test och samråd, vi är  förvånade över att denna anmärkning har gjorts nu..”