Nyheter

Demonstration till stöd för söndagens utlysta demonstrationer i Iran

Pressmeddelande

Trots massiva kraftåtgärder och ett brutalt undertryckande var prästerskapet oförmågan att kväsa de folkliga protesterna och skrämma bort folket från gatorna.

Vad som i förhand skulle vara stödmanifestation i solidaritet med Egyptens och Tunisiens revolutioner, övergick snabbt till regimkritiska protester med krav på prästerskapets avgång. Iranska folkets önskan gick inte att ta miste på, särskilt när slagord som ”Ned med principen om prästerskapets religiösa envälde”, ”Mubarak, Ben Ali, nu är det dags för Seyed Ali (Khameneis förnamn)” och ”Ned med diktatorn” skanderade på Irans gator.

Därför skakade marken återigen under prästerskapets fötter, vilket synes av dess allt mer rabiata agerande med en dramatisk ökning av antalet avrättningar, än mer kvävande förtryck, blockering och censur av internet samt massarresteringar av demonstranter och studenter.

Men dessa repressiva åtgärder har inte lyckats skrämma bort folket från gatorna och stor mobilisering sker inte minst på internet och sociala medier inför söndagen, då folket uppmanas att komma ut på gatorna för att kräva prästerskapets avsättning samt hedra minnet av de två personer som omkom i samband med måndagens landsomfattande demonstrationer.

Mot bakgrund av detta och i stöd till iranska folkets planerade demonstrationer på söndag anordna Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, tillsammans med sina systerföreningar att anordna en demonstration på Mynttorget, söndagen den 20 februari 2011 kl. 15:00.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, tar detta tillfälle i akt och uppmanar regeringen samt utrikesdepartementet att visa handlingskraft inför det drastiskt ökade antalet avrättningar i Iran, i synnerhet av politiska fångar, medan fredliga demonstrationer slås ner brutalt av prästerskapets repressiva organ.

FFFI anser att tiden för blott verbala fördömanden är sedan länge över och vädjar till regeringen att vidta konkreta åtgärder i form av sanktioner riktade mot de ansvariga för förtrycket och avrättningarna i Iran.

Kontakt för press:

Massud Kiani 073-690 43 30

Akbar Parizani, 070-745 56 60