Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran hänger tio för knarkbrott

I loppet av fem dagar , efter det iranska folkets uppror bröt ut 14 februari, avrättades minst 10 personer Iran.

Fyra personer identifierad som Akbar M., Zaher G., Saeed J. and Khodabakhsh A., avrättades i Kerman (södra centrala Iran) fredagen den 18 februari. I Sanandaj (västra Iran),hängdes två fångar den 15 februari.  Den 14 februari hängdes två  fångar  i Khoram-Abad (västra Iran) och två andra i Sari (norra Iran). Samtliga var anklagad för knarkbrott.

Därmed har antal avrättningar i Iran ökat till 87 personer sedan årsskiftet.

Detta är samtidigt som regimens tjänstemän inom rättsväsendet erkänner att hemliga avrättningar utförs i regimens fängelser. Iran är ett land där flest avrättningar verkställs i förhållande till befolkningen.

Dessa är fåfänga försök i syfte att hindra spridning av folkliga protester med krav på prästerskapets avsättning och införandet av demokrati och folkstyre i Iran.