Nyheter

Irans ledare uppmanar till islamisk regim i Egypten

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei uppmanade på fredagen att en islamisk regim installeras i Egypten och  beskrev de protester i Tunisien, Egypten, Jemen och runt om i regionen som en ”islamisk uppvaknande.”

Khamenei anklagade också USA för stötta korrupta ledare i regionen för att skydda sina egna intressen och dess allierade Israel och sa att  folkliga resningar mot väststödda våldshärskare i Tunisien och Egypten utgör en ”oåterkallelig nederlag” för USA.

”Detta är ett krig mellan två viljakrafter: viljan av folket och viljan av sina fiender, sade han. ”Israelerna och USA är mer bekymrade över vad som skulle hända med deras intressen i post-Mubarak regim.”

Proteströrelsen i Tunisien är i stort sett sekulära, medan regeringensoppositionen i Egypten är mer varierande koalition som inkluderar det muslimska brödraskapet. Vissa har dragit jämförelser mellan den avsatte Tunisiens president Zine al Abidine Ben Ali,  Egyptens president Hosni Mubarak och den USA-stödda Shahen i Iran, som störtades i revolutionen 1979. 
 
 Det var första gången sedan i somras som han själv ledde en fredagsbön.