Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Två politiska fångar hängdes i Iran

Den iranska mullah- regimen verkställde avrättningsdomar på ytterligare två andra politiska fångar.

Jafar Kazemi och Mohammad Ali Haj Aghaii  avrättades på måndagen anklagad för sitt samröre med den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin.

Jafar Kazemi, 47, politisk fånge, far till två barn har tidigare suttit fängslad som politisk fånge (1981 till  början av 1991 )greps igen den 18 september 2009.

Mohammad Ali Haj Aghaii, 62, som också tillbringade fem år bakom galler under 1980-talet, greps den 18 september 2009.

”Två av Monafeghin (hycklarna), Jafar Kazemi … och Mohammad Ali Hajaghaei … avrättades tidigt i dag,” sade åklagarmyndigheten på sin webbplats, med hänvisning till den iranska exil oppositionsgruppen, Folkets mujahedin i Iran ( PMOI).

Den 10 augusti hade USA: s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade de iranska myndigheterna att släppa de två aktivisterna. PMOI är dock på Washingtons lista över utländska terroristorganisationer.

Åklagarmyndigheten sade att ”dessa två hycklare var medlemmar i ett aktivt nätverk av nämnda grupp och var inblandade i upploppen under ledning av deras ledare i England.”
”Fångarna hade tillgripit distribuera bilder och banderoller i samband med Monafeghins,  fotograferade och filmade sammanstötningar såväl som skanderade slagord till förmån för gruppen.” 

Den 28 december avrättades Ali Saremi, en 63-åig politisk fånge i Teherans Evin-fängelse anklagad för sitt samröre med den iranska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin samt för att ha besökt sin son i Camp Ashraf i Irak, hemvist för 3 400 medlemmar av Folkets mojahedin.

FFFI varnade i ett meddelande den 9 jan, om regimens plan på att avrätta Jafar Kazemi och Mohammad Ali Haj Aghaii. 

Sedan tidigare har ett stort antal familjemedlemmar av Ashraf-invånarna gripits i Iran av prästerskapets repressiva säkerhetsstyrkor. Några andra som dömds till döden för sitt familjeband till Folkets mojahedin, Almira Vazehan, 48,  Mohsen Daneshpour Moqadam, 67, och hans son Ahmad, Javad Lari, 55, och Mohsen Dokmechi är några som riskerar omedelbar avrättning.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärde för att omedelbart stoppa dödsdomar av dessa två politiska fångar. 

Presidentvalet resultat 2009  utlöste en utbredd demonstrationer mot regeringen i Teheran och andra städer. Dussintals demonstranter dödades, skadades och tusentals fängslades när säkerhetsstyrkor drabbade samman med dem efter valresultatet, som Ahmadinejads rivaler påstående var riggad till hans fördel.

FOFI uppmanar den svenska regeringen och EU att ta tydligt avstånd från politiskt motiverade avrättningar i Iran