Nyheter

Ambassadrapport: Iran driver narkotikahandel

tyska tidningen Die Welt som har fått tillgång till amerikanska ambassaden rapporter som är läckt ut till Wikileaks, berättar om omfattande iranska aktivitet i knarkhandeln till Europa, och det har exploderat under senare år, med Azerbajdzjan som ett viktigt transitland. Det iranska revolutiongardet som bedriver trafik med iranska heroin och samarbetar med den afghanska grupper att exportera därifrån

USA och Iran har inga diplomatiska förbindelser, men den amerikanska ambassaden i Azerbajdzjans huvudstad Baku är en viktig uppgift att följa utvecklingen i Iran.

Trenden har oroat Azerbajdzjans president Ilham Alijev, och han har sett till att det finns en FN-närvaro i landet för att övervaka knarkhandel. 

En hemligstämplad USA-rapport  från juni 2009 berättar om hur trafiken har ökat, åtminstone om man ska räkna från den mängd narkotika som togs i Azerbajdzjan. År 2006 visade det sig på bara 20 kilo heroin av iranskt ursprung. Första kvartalet 2008 var 15.000 kg och första kvartalet 2009, 59.000 kg.

Trafiken av afghansk narkotika till Europa är också genom Azerbajdzjan.

Under 2008 producerade 7.700 ton råopium, som gav en opiumproduktionen av 770 ton. Även här är iranierna aktivt. Myndigheterna i Afghanistan, enligt en amerikansk rapport, ha informerat myndigheterna i Baku att ”Irans säkerhetsgrupper” är inblandade i narkotikahandeln tillsammans med ”utvalda afghanska grupper.”

En stor del av den afghanska råopiumet köps även av iranierna, som sedan står för heroin produktion.

Enligt dokument som Die Welt  har fått tillträde till  visar den  Iranska officiella är inblandade i trafiken.

När iranier som är inblandade tas om hand av de azerbajdzjanska myndigheterna och skickas tillbaka till sitt hemland, är det ofta mycket kort tid innan de är tillbaka i full gång.

De revolutionära gardet är en viktig kraft i Iran och är viktigaste militära makten, och har en omfattande verksamhet. Den olagliga narkotikahandel är en viktig inkomstkälla. På gatan i Europa kostar ett gram heroin 60 €, nästan 500 kr.  Med trafikvolym emot, garanterar det Iran intäkter i storleksordningen flera miljarder euro. 

Azerbajdzjan har blivit ett så viktigt transitland istället för Turkiet. Det beror på att trafiken genom kurdiska områdena i Turkiet har varit svårt. Detta beror återigen på konflikten mellan den turkiska armén och gerillaorganisationen PKK. En annan orsak måste vara att den ryska drogmaffian kontrolleras av Azerbaijanis. Dessutom anklagade regeringskällor i Azerbajdzjan regimen i Teheran för att vilja destabilisera landet genom översvämning med droger.

Narkotikahandel kan också vara kopplade till den inre situationen i Iran.

Flera av de amerikanska ambassaden uppges vara en självklar maktkamp inom Iran. Motsättningen är mellan olika grupper inom landets säkerhetstjänst, särskilt mellan de mäktiga ledare för revolutionära gardet och hemliga polisen, skriver Die Welt. Det går på vem som kommer att ta över makten efter att landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, är borta. Det är viktigt att ha pengar, och ju mindre du är beroende av offentliga finanser, desto bättre.