Artikel

I vems intresse? 90000 iranier eller svenska företag

Svenska företag har hjälpt Iran att bygga en lättvattensreaktor i Darchovin, som ska användas för civilt bruk. USA anser att det i praktiken inte går att hindra att tekniken också används för en tungvattensreaktor i Arak och fruktade att tekniken också skulle kunna utnyttjas för att Iran snabbare skulle kunna skaffa atomvapen.

 ÅF bekräftar att företaget har tidigare hjälpt iranierna med byggandet av en atomreaktor. Arbetet var i huvudsak designkontroll och säkerhetsaspekter. När ÅF köpte Colenco,2007, kände man till kontraktet med Iran, men såg i det läget inte detta som anledning till att avstå från förvärvet.  

 ”Vi gav information i maj 2008 som tyder på att Mahaco tycks fortsätta att engagera sig i ansträngningarna för att kringgå Sveriges lagar om exportkontroll för att bistå missil- och militärrelaterad slutanvändare i Iran”, skriver den amerikanska ambassaden i Stockholm i ett hemligstämplat dokument.

 Att stoppa Irans kärnvapenprogram har för USA haft högsta prioritet under många år och amerikanerna har varit mycket irriterade över att Sverige inte agerat hårdare i den frågan. I en ambassadrapport från Stockholm den 15 december 2009 uttrycks ett starkt missnöje med att de svenska myndigheterna reagerar så långsamt.

USA och Kanada liksom EU har infört egna sanktioner mot Iran, men i de diskussionerna argumenterade Sverige öppet emot sanktioner. Den svenske utrikesministern Carl Bildt har sagt att han ”tillhör dem som betonar förhandlingsspåret mer än sanktionsspåret”.

Såväl utrikesminister Carl Bildt som handelsminister Ewa Björling har inte ännu kommenterat de svenska företagens kärnkraftssamarbete med Iran. Både har dock tidigare varit kritisk till de utökade sanktionerna.

– Ju mer kontakter man har med ett land desto mer kan man påverka. Varken sanktioner eller bojkotter är rätt väg att gå, sade Eva Björling när de nya sanktionerna infördes i juni 2010.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt hävdade då att sanktioner mot Iran är fel väg att gå. Carl Bildt uppgav att ”han inte vill försvåra för de svenska privatpersoner med iransk anknytning som reser till och från Iran och som överför pengar till släktingar och vänner där”.

I en artikel på Newsmill,Carl Bildt ignorerar det iranska kärnvapenhotet, skrev vi att: ”det är inte en alltför långt dragen slutsats att Carl Bildts primära intresse egentligen är att svenska företag och den svenska staten ska fortsätta tjäna stora pengar i Iran, trots att det blir på bekostnad av många människoliv och ett möjligt uppseglande storkrig i Mellanöstern den dag Iran nått fram till kärnvapen”.

Nu avslöjas mer och mer om vad egentligen ligger bakom den svenska politiken gentemot Iran.