Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran:11 års fängelse för människorättsadvokat

Iran har dömt advokaten och människorättskämpen Nasrin Sotoudeh  till elva års fängelse, meddelar hennes make enligt nyhetsbyrån.

Nasrin Sotoudeh sitter frihetsberövad i Iran sedan 4 september 2010. Hon representerade ett antal politiska fångar och har anklagats för att ”sprida propaganda” samt för att ha undergrävt den Islamistiska Republikens nationella säkerhet.

I domen ingår också arbetsförbud och utreseförbud i 20 år framöver.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran,  FFFI, anser att det är fullständigt oacceptabelt att en advokat berövas friheten på grund av att hon utövar sitt yrke och utför sina åligganden som försvarare. FFFI kräver att Sverige använder allt sin kraft för att förmå Iran att frige Nasrin Sotoudeh samt häver alla restriktioner mot henne.